Осми март – симбол на борбеноста, истрајноста и правичноста на жените

25

На осми март 1857-ма година во Њујорк е организиран штрајк на работнички во фабрика за текстил, кои барале подобри услови за работа на жените. На истиот ден, на истото место, 51 година подоцна повторно е организиран штрајк на жени. Работничките најпрво биле затворени во фабриката, од којашто не можеле да излезат, а потоа избил пожар во којшто изгореле 129 жени. Во сеќавање на тој ден, една година подоцна во Њујорк за првпат е одбележан осми март, Денот на жената.

Во 1910-та година во Копенхаген, на Втората меѓународна конференција на жени е договорено еден ден во март да се прогласи за Ден на борба на жените за нивните права. Така, првиот меѓународен Ден на жените бил 19-ти, а потоа осми март. Тогаш жени од Германија, Данска, Австрија, Швајцарија и Америка побарале право на глас. Во Германија, Клара Цеткин извела милион луѓе на улица. Во 1912-та година, жените во Франција побараа право на глас, во коешто е и правото да бидат избрани, а потоа и жените во Холандија, Шведска и една година подоцна во Русија.

Во 1918-та година во Германија за првпат е воведено правото жените да гласаат и да бидат гласани.

На осми март во Русија е организиран штрајк на жените вработени во текстилната индустрија, по угледот на Америка.

На овој ден се слави економската, политичка и општествена слобода на жените.

Швајцарија била последна земја во Европа којашто го вовела правото на глас на жените и тоа во 1972-ра година.

Фото: Pexels