Google ќе тестира прототипови на очила за проширена реалност

25

Google ќе тестира прототипови на очила за проширена реалност со јавни поставки, објави компанијата во блог пост, цитиран од CNBC.

Некои од прототипите ќе изгледаат како обични очила и ќе бидат опремени со микрофони и камери, како и со проѕирни дисплеи.

Новите очила сè уште не се достапни како производ и не се достапни за потрошувачите, но Google сака да тестира апликации како превод во реално време или прикажување насоки на леќите на очилата, особено на места како што се прометни раскрсници.

Тестовите се значителен напредок во развојот на проширена реалност на Google, технологија за која многумина во Силиконската долина веруваат дека ќе ја промени играта исто како телефоните и компјутерите во минатото. Зголемената реалност наметнува компјутерски генерирани слики на она што корисниците го гледаат околу себе, за разлика од виртуелната реалност, која целосно го потопува гледачот во дигитален свет – метаверзум.

Во објавувањето на своите планови за јавно тестирање, Google исто така се обидува да ги надмине грижите за приватноста што доведоа до неуспех на Google Glass, едни од првите очила за проширена реалност на пазарот пред речиси една деценија.

Google Glass имаа камера, а критичарите на уредот се загрижени дали ќе снимаат луѓе без нивна дозвола. Носителите на очилата добија погрден прекар, а во 2014 година една жена која го носеше уредот тврдеше дека била нападната во бар во Сан Франциско. На крајот, Google го пренамени чипот, фокусирајќи се на деловните клиенти наместо на крајните корисници.

„Премногу е рано да ги направиме нештата како што треба, затоа се движиме полека, со силен фокус на обезбедување на приватноста на тестерите и луѓето околу нив“, напиша менаџерот на производи на Google, Џастин Пејн во блогот.

„Овие истражувачки прототипови изгледаат како обични очила, имаат дисплеј во објективот и имаат аудио и визуелни сензори како микрофон и камера“, наведува Google на страницата за поддршка поврзана со тестирањето.

Google ги претстави своите очила за проширена реалност на својата програмерска конференција во мај, со фокус на преводот во реално време, така што корисникот го гледа странскиот јазик преведен како текст. Вработен во Google за време на презентацијата ги нарече очилата „преводите на светот“.

Google жестоко се натпреварува со другите технолошки гиганти како Apple, Meta и Microsoft во изградбата на првата генерација на вакви очила. Сите четири компании инвестираа милијарди во софтвер и хардвер за проширена реалност, надевајќи се дека ќе направат пробив.