сабота, 28 март, 2020

Старт-ап

За време на конференцијата стартапите имаа можност да се поврзат со инвеститори и консултанти, да слушнат можности за разновидни финансирања и програми кои ги нудат PwC и останатите учесници.
Го решаваме прашањето за електрични возила што можат да се користат за долги патувања.
Решивме да им помогнеме на другите луѓе да бидат подготвени за вакво нешто, а во исто време видовме деловна можност
За да успеете со својот старт – ап не треба да бидете експерт за стартапи, туку да бидете експерт за своите корисници и проблемот за којшто нудите решение.
Како што веќе рековме идејата е на едно место да се најдат компании и инвеститори - и оние кои го поминале успешно патот на финансирање и инвестирање и оние кои тоа засега само го посакуваат.
Настанот е наменет за стартапи во различни фази, како и за слушатели кои што имаат само иновативна идеја за отпочнување на сопствен бизнис. 
За да бидеме успешни треба да ги следиме и да учиме и од позитивните примери и пракси од светот кои постојат и кои успешно го развиваат иновативниот екосистем (Lead by example).
DataRow е првиот технолошки стартап што Аmazon го презема во Турција, рече Кан Абацигил, коосновач на DataRow.
Младите константно да се предизвикуваат себеси, да излезат од комфор зоната, да не се плашат да преземат ризик, да побараат помош и да веруваат во себе и своите соништа.
Јавниот повик е продолжен за 20 дена односно до 15-ти март, 2020 година (до 23:59 часот)
MiniPolis е реплика на мал град којшто има свој плоштад, улици,  продавници, банка, фризерница, цвеќара, пекара...сместени во тематски куќички
Компанијата достигна вредност од девет милијарди  долари и беше прогласена од магазинот Forbes, за најмладиот и најбогат американски милијардер што заработува пари сам
Понекогаш продажбата знаеше да достигне толкаво ниво што немав време да испорачам сè , а имаше и периоди кога немаше ни една единствена порачка. Како и секој почеток и овој беше тежок.
Во 2018-та година, германските финансиски стартапи за прв пат успеаја да соберат над една милијарда евра (1,7 милијарди) ризичен капитал.
Хрватот Никола Зец има 19 години, втора година е на Економскиот факултет во Риека и е сопственик на три компании.
Смит толку верувал во својот старт - ап што вложил 15 милиони долари за да го започне од почеток. Landing нуди луксузен мебел, кујна и услуги од рецепција.
Клубот на Бизнис ангели на ЦЕЕД Македонија ви дава можност да ја претставите својата креативна идеја до втори март оваа година.
Поради голем интерес и на барање на домашните компании, рокот за аплицирање по редовна постапка за јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој е продолжен до 10 февруари, 2020 година (до 23:59 часот), соопштуваат од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР). Вкупниот буџет за повикот изнесува шест милиони...
Најголемата поединечна инвестиција ја има стартапот за брза достава, Getir, којшто лани си обезбеди 38 милиони долари од група инвеститори од Силиконската долина.
Овој старт – ап вреди 75 милијарди долари, а користи машинско учење за избор на вести за секој индивидуалец на традиционалните и социјалните канали.
Јавниот повик Предизвик за млади истражувачи, којшто ФИТР го објави денеска ќе трае до 16.03.2020 година.
Со иновација и уникатна стратегија, Солвео на компаниите во Македонија им овозможува полесно да се поврзат со младите умови и да добијат нови и свежи перспективи за решавање на бизнис предизвиците.
Системот “pay face“ користи 3Д-биометрија на лицето и ја почитува приватноста на податоците на корисниците, давајќи им целосна контрола врз нивната биометрија за разлика од која било друга алтернатива на пазарот.
Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) ја заврши 2019 година со рекордна реализација од 99,97% на предвидениот буџет наменет за финансирање на домашните компании и останати корисници на средства од инструментите на ФИТР, стои во соопштението. Во измината година, ФИТР кон домашните компании исплати вкупно 633,6 милиони денари финансиска...