недела, 18 април, 2021
Негативно влијание врз својата работа, поради пандемијата, имаат 46% од стартапите во Србија, додека 38% од нив сè уште не знаат какво ќе биде влијанието врз нив.
Главна цел на овој проект е поддршка за младите и новоосновани стартап компании, локалните таленти да се задржат дома, како и привлекување на поголем прилив на странски капитал и зголемена конкурентност на регионот.
Станува збор за паметните очила со инфрацрвен сензор коишто можат да измерат температура на до 200 луѓе на оддалеченост до три метри
Тоа е така бидејќи конкуренцијата е помала, нема многу компании што започнуваат нови проекти, па ако некоја иновативна идеја се најде на вистинското место, тогаш може да го привлече вниманието на инвеститорите.
Апликантите кои продолжија во следната фаза се со регистрирани седишта во 23 града.
Во Велика Британија се загрозени околу 1.300 старт – ап компании.
Има илјадници следбеници на социјалните мрежи, а планот за двонеделно вежбање дома за време на карантинот деновиве привлече особено внимание.
Младиот научник открива  дека маската е направена од hips (High Impact Polystyrene) пластика со специјални филтри. Може да се користи и откако  ќе престане опасноста од вирусот Kовид-19 против разни видови загадување.
Инвестициите во дигиталните компании во нивните рани фази на развој се зголемија во последните неколку години во Франција
Во меѓувреме, овој старт - ап разви и трета верзија на својот изум, - патнички, којшто може да се понесе кога патувате.
Комисијата издвоила буџет од 164 милиони евра со цел да им помогне на компаниите да креираат технолошки иновации коишто би можеле да помогнат во лечење, тестирање и други аспекти.
Фокусот на овој инструмент се младите, а целта е поттикнување на истражувачките и развојните процеси на нови бизниси.
За време на конференцијата стартапите имаа можност да се поврзат со инвеститори и консултанти, да слушнат можности за разновидни финансирања и програми кои ги нудат PwC и останатите учесници.
Го решаваме прашањето за електрични возила што можат да се користат за долги патувања.
Решивме да им помогнеме на другите луѓе да бидат подготвени за вакво нешто, а во исто време видовме деловна можност
За да успеете со својот старт – ап не треба да бидете експерт за стартапи, туку да бидете експерт за своите корисници и проблемот за којшто нудите решение.
Како што веќе рековме идејата е на едно место да се најдат компании и инвеститори - и оние кои го поминале успешно патот на финансирање и инвестирање и оние кои тоа засега само го посакуваат.
Настанот е наменет за стартапи во различни фази, како и за слушатели кои што имаат само иновативна идеја за отпочнување на сопствен бизнис. 
За да бидеме успешни треба да ги следиме и да учиме и од позитивните примери и пракси од светот кои постојат и кои успешно го развиваат иновативниот екосистем (Lead by example).
DataRow е првиот технолошки стартап што Аmazon го презема во Турција, рече Кан Абацигил, коосновач на DataRow.
Младите константно да се предизвикуваат себеси, да излезат од комфор зоната, да не се плашат да преземат ризик, да побараат помош и да веруваат во себе и своите соништа.
Јавниот повик е продолжен за 20 дена односно до 15-ти март, 2020 година (до 23:59 часот)
MiniPolis е реплика на мал град којшто има свој плоштад, улици,  продавници, банка, фризерница, цвеќара, пекара...сместени во тематски куќички
Компанијата достигна вредност од девет милијарди  долари и беше прогласена од магазинот Forbes, за најмладиот и најбогат американски милијардер што заработува пари сам