Меѓу највредните стартапи два од Хрватска

52

CB Insights, платформа за деловна анализа која ги следи пазарните информации за приватните компании и активноста на инвеститорите, ја објави својата годишна листа на највредни стартапи или еднорози. Компанија чија вредност се проценува на повеќе од една милијарда долари се смета за еднорог, а од октомври 2023 година има повеќе од 1.200 такви компании ширум светот. Популарните поранешни еднорози ги вклучуваат Airbnb, Facebook и Google.

Кинеска доминација
Според гореспоменатата листа на еднорози, кинеската ВИ и медиумска компанија ByteDance е највредната стартап компанија во светот. Матичната компанија на TikTok се проценува на 225 милијарди долари, а заедно со TikTok, ByteDance ја поседува и платформата за содржини Toutiao во Кина, која користи машинско учење за да го приспособи изворот на вести за секој поединечен гледач.

Меѓу првите осум стартапи со најголема вредност, има само една компанија која не е од САД или Кина, а тоа е fintech апликацијата и необанката Revolut од Обединетото Кралство. Од ноември 2023 година, австралиската Canva исто така беше на десеттото место на оваа листа, додека индонезискиот давател на логистички услуги J&T Express го достигна 13-тото место.

Интересно е што подолу на листата се и два хрватски стартапи, односно Infobip и Rimac automobili.

image