Почетна Интервјуа

Интервјуа

Сите чекори кои нашата државјанка Сања Павел ги изодела во рамки на нејзината досегашната кариера во Wizz Air биле континуирано насочени кон врвот. Во Септември започнува на позицијата Сениор Менаџер за Организациски Развој во седиштето на Wizz Air во Будимпешта, а како основни квалитети во прилог на напредокот на...
Приказната за Ајде на Одмор започна одамна, кога е-трговијата кај нас беше далеку од своите ѕвездени мигови. Идејата дојде спонтано, највеќе поради решавање на личен проблем и проблем на блиски луѓе околу мене, а тоа беше неможноста да резервираме онлајн туристички аранжман, многу време потрошено во споредба на различни...
Заштедата во третиот столб, односно доброволниот пензиски фонд е можност за индивидуално капитализирано штедење кое е целосно доброволно и зависи од личната одлука на секој член. Целта на доброволното пензиско штедење е да се соберат средства врз основа на уплата на придонесите на членовите и да се инвестираат средства,...
CEED Бизнис клуб Македонија претставува дел од CEED Global, интернационална организација која е застапена на 18 пазари-држави, низ 4 континенти во светот и која има изградено мрежа од повеќе од 2000 компании, а поддржани повеќе од 65000 претприемачи. Посредувано и успешно реализирано повеќе од 47000 бизнис конекции, организирано повеќе...
Речиси пет години компанијата „Адора инженеринг" не гради во Македонија, но мораториумите и административните бариери не нè спречија да инвестираме и да градиме. Ги насочивме инвестициите во Грција и во Србија. Оваа година се очекува да го пуштиме во употреба најновиот иновативен градежен проект „21 st Century Zlatibor residence,...
Макроекономската состојба во земјава не е на најдобро ниво, пред сé како резултат на војната во Украина. Стапката на инфлација мерена преку трошоците за живот во третиот квартал од 2022 година забележа раст од 19% што претставува највисоко ниво во изминатите 25 години. Дополнително, стапката на екононмски раст во...
Постојаното присуство на страв, прво од болест, поради која бевме често затворани со полициски час, па потоа од војната во Украина, па од економската и енергетска криза сè повеќе го „нагризува“ менталното здравје на човекот. RelaxifyApp претставува алатка за превенција и подобрување на истото, вели Александар Станков, извршен директор...
Агонијата со пандемијата Ковид-19 и вртлогот од ценовните шокови на енергенсите и суровините во кои западна угсотителската индустрија изминатиот период тешко дека ќе може преку ноќ да се надминат. На угостителите им следува тежок период на истрајност, трпеливост и континуитет во своето работење со цел да исчекаат нормализирање на...
На бизнисот треба да му се овозможи да работи, затоа од стопанството и индустријата зависи и националната економија. Економска стратегија бездруго треба да има, и тоа долгорочна, но исто така треба да се раководиме по неа. Треба да се применуваат мерки и конкретни чекори, да се имплементира таа стратегија....
„Моменталната криза е светска криза и како ќе се развиваат работите кај нас нормално зависи од тоа како глобалната економија ќе се справи со овие шокови. Очекувањата за растот на глобалната економија во 2022 и особено во 2023 година се неповолни како одраз на продолжениот воен конфликт во Украина...
Веќе неколку месеци како комора алармираме дека нема конкретни решенија, нема солуција на проблемите. Никој од нас не чека решение на готово, но гледаме дека во регионот секоја Влада најде начин да го субвенционира стопанството, има решение, само ние немаме. Не чека многу тешка зима, но сепак треба да...
Најновиот скок во цената на храната во Македонија дефинитивно доаѓа од дома. Во септември, во однос на август, цената на храната во Македонија пораснала за 3%, што е огромен раст (на годишно ниво, ова е 36%). Во истото ова време, глобалните цени на храната се намалуваат. Во септември, во...
Местото на криптовалутите во светот на дигиталните финансии е неспорно, но каков и колкав процент и учество ќе имаат во новата дигитална економија останува да видиме, бидејќи тие се уште се приспособуваат на пазарот и го бараат своето место, вели во интервју за „Бизнис Инфо“ Душко Гошевски, адвокат и...
„Sport Life“ е рангирана меѓу најголемите 100 компании во земјава, воедно е домашна компанија со 20 годишна традиција на пазарот на игри на среќа, која брои над 900 вработени. Една од нив е и Лидија Петрушевска, мајка на три деца, која живее и работи во Куманово, и е на...
Додека нешто не ви стане бизнис е преубаво патување, откако ќе почнете да заработувате се претвора во машинерија која тешко се контролира. Кога нешто посакувате лесно ќе стигнете до него од причина што силно го посакувате и не сте свесни дека давате натчовечки напори, меѓутоа кога ќе ја стигнете...
Димитар Блажевски е човекот којшто стои зад идејата и креацијата на занаетчиските, или популарно наречени крафт пива, под етикетата Sk091. Со пиварство се занимава активно пет години, а неговото искуство, знаење и пракса доаѓаат од континуираното готвење и експериментирање со рецепти на разни стилови пиво, како и со користење...
Вие управувате со единствениот PE фонд во Македонија. Годинини наназад не сте забележиле присуство на друг. Од друга страна во светот растат вложувањата на (PE) фондовите. Во што е причината? Дали бизнис опкружувањето во Македонија е соодветно за PE и VC инвестиции?   Точно е дека постои отсуство на PE (вклучувајќи и VC)...
Во досегашната пракса можат да се забележат одреден помал број на случаи на издавање на корпоративни обврзници, пред се во сферата на банкарскиот систем, каде што неколку домашни банки имаат остварено емисии на вакви финансиски инструменти.
Аkumulatori.mk не е само онлајн платформа за купување на акумулатори и батерии, туку долгогодишна идеја и збир од сите производи и дистрибутери на нашата компанија, која од 2008 година е присутна на пазарот во Македонија како генерален увозник и дистрибутер на повеќе од 10 светски брендови.
Консултантот е неопходен елемент во секој бизнис процес и секоја компанија би требало што е можно повеќе да користи услуги од различни консултанти доколку сака континуирано да расте и да ја унапреди својата работа. “Најголемиот предизвик со кој што се соочуваме ние консултантите е тоа што голем број на менаџери...
Она што е најважно, кај нас вредноста на подарокот не е видлива. На овој начин сакаме да го усовршиме начинот на покажување внимание преку подарување.
СН Осигурителен брокер АД Битола го нуди најдобриот пакет од 515 денари месечно за доброволно приватно здравствено осигурување SN Eurohealth, којшто овозможува користење на здравствените услуги во сите приватни здравствени установи.
Бидејќи ИКЕА ги интегрира социјалните претприемништва во нашиот синџир на вредности од 2013 година, имаме учење и искуство. Нашите соработки доведоа до одржлив бизнис за нашите партнери, што значи дека тие можат да планираат проширување и да создаваат долгорочни работни места.
Ако не ја покажеш идејата пред светот никогаш нема да знаеш дали има шанса да успее или не.