недела, 18 април, 2021

Факти

Интелигентните личности ги карактеризира критичкото размислување. Тие можат да ја проценат релевантноста на информацијата од областа со која не се запознаени врз основа на логички тестови и аналогија.
Тие се амбициозни, истрајни до крај и едноставно одбиваат да се откажат. Цврсто се фокусираат на нивната цел и велат “не благодарам” на се што им стои на патот.
Ако сакате да бидете успешни и ги остварите своите соништа потребно е да излезете од комфорната зона и да ги прифатите предизвиците пред вас. Многу луѓе се плашат да влезат во непознатото и да ги преиспитаат своите способности. Тие се плашат од неуспех, неприфаќање и непријатност. Меѓутоа, откако ќе...
Другите луѓе не можат да ги контролираат вашите чувства, а вие не можете да ги контролирате нивните. Не е ваша работа да се обидувате сите да ги направите среќни. Отфрлањето на ваквиот начин на размислување ќе ве направи посилни и посигурни.
Сите сме различни, со поинакви ставови, желби и искуства. Сите се поврзуваме на различни начини, но едно е сигурно, добрите комуникациски вештини помагаат во многу ситуации од животот.
За да постигнете успех потребна е поддршка од другите. Има работи кои може да ги направите сами, но за некои работи потребна е помош од другите. Претприемништвото е постигнување на независност. Пред вас нема да биде поставена мрежа на претпоставени пред кои ќе треба да го претставувате распоредот или...
Иако оптимистот тежнее да биде бестрашен, потребно е одржување на здрава доза на страв. Чувството на страв ќе ве натера да размислите двапати и ќе ве заштити од брзо донесување одлуки.
Оние што преферираат кучиња се сметаат за енергични личности, а тие што повеќе ги сакаат мачките се чувствителни и паметни личности.
Стоите на површината на Земјата. Чекорите милја јужно, милја западно и милја северно. Завршивте токму таму каде започнавте. Каде сте?
Постојат луѓе кои имаат фобија од вино – оенофобија.
Авторката Брижит Хајасинт на својот профил на LinkedIn објави список со 10 особини, од кои според нејзиното мислење, секој лош шеф има барем по една. “Мојата поранешна менаџерка еднаш ми рече: Ако потонам, ќе те повлечам и тебе со мене. Тоа го рече во врска со лошите квартални резултати. Оттогаш...
Пандемијата во голема мера ги смени работните места. Без оглед на работата, вработените треба брзо да се прилагодат на огромните промени, од работа од далечина до оперативни промени и исполнување на задачите.
Сите сме во исчекување на викендот, а штом дојде како да ни снемува инспирација како да ги поминеме двата слободни денови.
Ако го видите секој трошок што го правите на хартија, ќе ви биде полесно да видите на што трошите најмногу пари и да го корегирате трошењето.
Илон Маск, еден од најбогатите луѓе во светот во една прилика откри како открива дали некој кандидат го лаже на интервју за работа.
Кога ќе се пополнат сите три списоци, од центарот  советуваат да започнат да се комбинираат работите од сите три списоци.
Пицата е универзално јадење кое го сакаат скоро сите народи. Меѓународниот ден на пицата ќе биде одбележан наскоро, поточно на деветти февруари, а во продолжение неколку интересни факти за италијанската храна. Кога луѓето првпат почнале да јадат пица, веројатно не претпоставувале дека еден ден таа ќе биде доставена до адресата...
Просторот во гаражата бил толку мал што Безос морал да одржува состаноци, со неколку вработени во тоа време, во барот Barnes & Noble. Неговата поранешна сопруга Мекензи Скот беше дел од создавањето на Аmazon.
На некој му треба учество за стан, некој сака да патува кога ќе заврши кризата, а можеби и да купи нов автомобил. Сè на сè, парите нема да паднат од небото, научете мудро да управувате со нив.
Треба многу храброст да се предаде кормилото кога компанијата ќе ве прерасне и веќе не можете да управувате со неа.
И натпросечно интелигентните луѓе имаат недостатоци, а Business Insider издвојува седум негативни страни на високата интелигенција.
Важно е познатата личност да се поистовети со производот или услугата што ја рекламира, а будното око на јавноста ќе ја следи во чекор за да забележи дали навистина е врзана и го користи она што го рекламира.
Во 1994 година, додека работел во инвестициски фонд, Безос открил дека интернетот расте за неверојатни 2.300 % годишно, што го инспирирало да го основа Amazon како онлајн-книжарница во 1995 година.
Многумина ќе се согласат дека повеќето од она што се случи минатата година беше неочекувано, но сепак треба да се извлечат поуки од 2020 година - вклучително и како да се подготвиме за иднината.