вторник, 2 март, 2021

Европа

Извозот на Русија ланската година достигна вредност од 335,5 милијарди долари во 2020 година, што е за 20,7% помалку во споредба со 2019 година.
Институтот предвидува дека поради пандемијата вкупно ќе бидат изгаснати 500.000 работни места, а 300.000 би требало да бидат отворени.
Компаниите што продаваат фрижидери, машини за перење или телевизори во Европската унија од почетокот на овој месец ќе мора да гарантираат дека уредите може да се поправат до 10 години од моментот на купување, што ќе помогне да се намали количината на електричен отпад што се натрупува во Европа. Согласно...
Европската централна банка (ЕЦБ)  најверојатно во април ќе одлучи, дали ќе  продолжи со подготовките за лансирање на дигиталното евро, сложен проект кој може да ги олесни плаќањата, но и да ги разниша темелите на финансискиот систем.
Sputnik V уште не е одобрен на подрачјето на Европската унија. За нејзиното одобрување, надлежна е Европската агенција за лекови што пред одобрувањето мора да изврши неколку испитувања.
Собирањето средства треба да заврши за два до три месеци, а вториот круг е планиран за крајот на годината, рече Римац.
Овие одлуки на банките доаѓаат кога милиони вработени ширум светот работат од дома скоро цела година.
Тестовите не се задолжителни, а овој потег е со цел запирање на асимптоматското ширење на заразата, бидејќи училиштата во Велика Британија треба да се отворат на осми март.
Заработката на Volkswagen минатата година беше за 37 % пониска отколку во 2019 година.
Бројот на буриња со пиво на коишто им истекува рокот на траење би можел да расте секојдневно, што за производителите значат милионски загуби.
Извештајот нагласува неколку предизвици кои, доколку се решат, можат да помогнат во поттикнувањето на мобилноста и да се ослободи целосниот потенцијал на миграцијата од трети земји, за да се помогне во ублажувањето на притисоците од недостиг на работна сила во овие сектори.
Италијанските мафијаши ја зголемија активноста за позајмување пари на мали компании кои тешко се справуваа со економските активности за време на првиот бран на коронавирусот, се вели во извештајот на италијанската канцеларија за сузбивање на организиран криминал. Како што пишува Financial Times, “пријателската рака на соработка“ подоцна скапо ги чинела...
Милијардерот Дмитри Каменшчик, во чија сопственост е аеродромот, наводно бил заинтересиран да го понуди како место за медицински туризам.
Стотина милиони јакни и џемпери, шалови, капи, чизми... и понатаму се во продавниците и складиштата.
Таа по виртуелниот состанок на ЕУ рече дека на Унијата ќе и требаат три месеци за да ги подготви сертификатите.
Балсамико оцетот од Модена во Европската унија веќе долги години под името Aceto Balsamico di Modena е регистриран и заштитен како италијански бренд.
Во текот на минатата година на лондонскиот аеродром се регистрирани 22 милиони патници или 73% помалку одошто во 2019 година.
Во 2020 година, скоро еден од пет жители (19%) на Европската унија, на возраст од 16 до 74 години, користеле паметни часовници, фитнес нараквици, паметни очила или слушалки, облека или обувки поврзани со интернет и слични паметни додатоци.
Нов пресврт во алијансата Renault-Nissan-Mitsubishi, според којшто јапонската компанија останува во Европа, а за производството ќе биде задолжен Renault.
Испитаниците се изјасниле дека работата од дома им е помалку стресна, а дури 32% изјавиле дека не почувствувале никаков стрес работејќи од дома.
Се чини дека нивниот изум може да послужи и во време на пандемија, кога е неопходна социјална дистанца.
Грчкиот остров Крит е меѓу најпопуларните дестинации на кои луѓето сакаат да патуваат во август.
Didi е компанија чие седиште е сметено во Пекинг, а планира да почне со давање на своите услуги во земји како што се Велика Британија, Франција и Германија и тоа во првата половина од оваа година.
Ако корисниците имаат 4G или 5G не би требало да имаат пониска мрежна брзина во роаминг, каде што се достапни овие мрежи.