вторник, 20 април, 2021
Според студијата за куповната моќ на  Институтот Gfk, во Германија куповната моќ во моментов е 23.637 евра по глава на жител годишно, додека во Швајцарија е далеку поголема - 40.739 евра.
Профитот на H&M минатата година се намали поради пандемијата, а компанијата стави клуч на врата на 350 од 5.000 продавници низ светот, додека во исто време отвори 100 нови продавници.
Најголемата европска банка HSBC одлучи да префрли повеќе од 1.200 вработени во Велика Британија на постојана работа од дома.
Русија ќе остане доминантен снабдувач на гас за Европа до 2040 година, се вели во анализата на S&P Global Platts.
Credit Suisse позајми пари на хеџ фондот Archegos на контроверзниот Бил Хванг. Кога Archegos започна избезумено да продава акции на Wall Street, неговите доверители останаа неплатени, а меѓу нив најголем беше Credit Suisse.
Туризмот до пред пандемијата чинел околу 13% од италијанската економија. Во Италија на сила се и ограничувањата за да се спречи ширење на пандемијата.
Буџетскиот дефицит на Германија во пандемиската 2020 година достигна 189,2 милијарди евра и е најголем од обединувањето на Германија, а одговара на 5,7 % од бруто домашниот производ, покажуваат податоците што ги објави заводот за статистика. Пандемијата однесе повеќе од 77.000 животи во Германија и ја уништи најголемата европска економија,...
Истражувачката работа на Мундел се смета за теоретска основа за транснационално воведување на валути. Многумина на тој начин го класифицираа меѓу “татковците на еврото”.
Проектот е вреден 21 милијарда долари, а компанијата конечната дозвола за инвестирање ја доби во 2019 година.
Според податоците на Eurostat, во Македонија во 2019 година, 45% од лицата на возраст меѓу 16 и 74 години преку интернет пребарувале информации поврзани со здравјето. Една година претходно, тој процент бил 39. во 2017-та година 44%, а во 2013-та година 35%.
Досега, пилот-проектот за е-круна беше симулиран само во рамките на Riksbank, а во следната фаза, проектот ќе биде проширен за да вклучува учесници како што се комерцијални банки
Без работа во ЕУ во февруари биле 2,9 милиони млади луѓе, од кои 2,3 милиони се во еврозоната.
Претходно Шпанија од туризмот остварувала околу 10% до вредноста на бруто домашниот производ.
Во Гибралтар, се укинати забраните за излегување, баровите и рестораните се отворени до два часот по полноќ, како и пред пандемијата. Сосема спротивно од остатокот од Европа каде што мерките се засилуваат поради зголемениот број на заразени. Гибралтар со 34.000 жители го достигна врвот на пандемијата на почетокот на јануари...
Францускиот министер за финансии, Бруно Ле Мер, изјави дека вкупно 18 слотови, односно термини за слетување и полетување, се дадени на други компании.
Кризата најмногу ги погоди жените, а податоците велат дека скоро пола милион работни места на коишто биле вработени жени веќе не постојат.
Според податоците од 2019 година, Северна Америка учествува со 32,4 %.
Најголем удел во извозот на Данска од 17,7% имаат фармацевтските производи од коишто државата инкасираше 19,2 милијарди долари.
Властите уверуваат дека тој пробен проект ќе “овозможи сигурно отворање на ризични собири со повеќе учесници“.
Финска има 5,5 милиони жители, па по глава жител извозот достигна вредност од 11.900 долари во 2020 година.
Извозот на Луксембург минатата година достигна вредност од 13,8 милијарди долари, што е пад од 5,9% во однос на 2019 година.
Највисоката цена на работната сила на час во 2020 година ја забележа Данска, од 45,8 евра. Следат Луксембург и Белгија со 42,1, односно 41,4 евра.
Полска има популација од 38 милиони жители, па извозот по глава жител изнесува 7.100 долари.