среда, 5 октомври, 2022
Почетна Новости Македонија

Македонија

Предизвиците и можностите коишто ги носи глобалниот бран во користењето на дигиталните плаќања беа тема на вчерашната панел-дискусија, од  првиот ден од 14. конференција за плаќањата и пазарната инфраструктура, којашто се одржува во организација на Народната банка на Република Северна Македонија, со поддршка од Централната банка на Холандија. Во плодната...
Се раскинуваат договорите за концесија за седум мали хидро-електрични централи во Националниот парк Шар планина, одлучи владата на денешната седница. На иницијатива на министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини на денешната Седница, Владата на Република Македонија ја усвои информацијата во врска со статусот на Договорите за концесија...
Подготовката на логистика за зголемен потенцијален железнички транспорт од Солунското пристаниште, била тема на денешната средба во Солун на раководствата на ЈП ЖРСМ Инфраструктура, ЈП ЖРСМ Транспорт, Солунското пристаниште и Грчките железници. -Состанокот е заради сеопфатна подготовка за зголемен потенцијален железнички транспорт од Солунското пристаниште. Договорени се нови протоколи и...
Високата цена на струјата продолжува да врши притисок врз граѓаните, а особено врз компаниите во земјава, кои плаќаат пазарна цена, која сега изнесува и до пет пати повеќе во споредба со минатата година. Веќе има најави за затворање или за редуцирање на деловните активности на дел од деловните субјекти...
Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се сретна со Амбасадорот на Австрија, Д-р Георг Вуцас и претставници на текстилната компанија „Текспорт". На средбата се разговараше за предизвиците со кои се соочува текстилната индустрија во насока на исполнување на предвидениот план за работа, потребата од прекувремена работа...
„Процесот на дигитална трансформација на финансиската индустрија, којшто се одвива повеќе години, значително забрза заради пандемијата. Плаќањата сè повеќе стануваат безготовински. Според Светската банка, во глобални рамки, две третини од возрасното население врши дигитални плаќања, притоа 95% во развиените економии, а 57% во економиите во развој. Трендот на сè поголема...
Триглав осигурување Живот ги објавува добитниците од наградната игра за склучување на полиса за осигурување на живот, која е поврзана со вложување во инвестициски фонд Балансиран на КБ Публикум инвест. Добитници на 3 велосипеди се: Дејан Стефаноски - Охрид Анриета Наумовска - Скопје Драган Иванов – Скопје Извлекувањето на наградените се изврши во просториите на Компанијата на ден 03.10.2022 година во 12.00 часот, во присуство на комисија за контрола...
Заврши годинешната берба и откупот на винско грозје во винарската визба „Тиквеш“. Оваа година „Тиквеш“ откупи најголема количина грозје во однос на минатите години. Воедно, водејќи се од стратегијата за обезбедување висок квалитет, постигната е највисока просечна цена по килограм досега. Во рамки на годинешниот откуп, заклучно со 30. септември, „Тиквеш“...
Трендот на пораст како на вредноста и на бројот на е-трансакции продолжува да расте. Македонците потрошиле речиси 195 милиони евра во првите шест месеци од оваа година кон домашни онлајн продавници што претставува 70 отсто од вкупната вредност на направени онлајн трансакции, информираат од Асоцијацијата за Е-трговија на Македонија...
Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство информира дека вкупно 29 апликанти ќе ја искористат мерката за финансиска поддршка во набавка на опрема за производство на тутун. Поддршката кон земјоделците доаѓа преку Програмата за рурален развој мерка 121 Инвестиции за модернизација на земјоделски стопанства, односно подмерката 121.7 набавка на опрема за производство...
Согласно договорот помеѓу „Макпетрол“ АД Скопје и „Гаспром експорт“, како и движењето на цената на природниот гас на светските берзи, „Макпетрол“ АД Скопје ги известува своите потрошувачи и пошироката јавност дека цената на природниот гас за месец октомври ќе се намали за околу 200 евра за 1000 нормални метри...
Поради сериозноста на ситуацијата во која се наоѓа стопанството, со оглед на високите сметки за електрична енергија, зголемени до 6-пати (за што ниту една компанија во државата не е виновна), Комората бара од Владата најдоцна до 5.10.2022 година, за кога е закажана седница на Економскиот совет, да донесе мерки...
Животното осигурување кај кое парите се вложуваат во удели на инвестициски фондови („Јунит Линкд“ осигурување) е висококвалитетен производ со голем потенцијал за оплодување на инвестицијата. Но тој истовремено содржи и ризик од загуба на вложените средства затоа што вредноста на вложеното зависи од цените на уделите кои се формираат...
Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 се зголемуваат за 0,50 ден/лит, во однос на малопродажните цени утврдени со одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт од 30.09.2022 година и со тоа малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 86,50 ден/лит,...
Народната банка на Република Северна Македонија и Централната банка на Холандија по четиринаесетти пат ја организираат Конференцијата за плаќањата и пазарната инфраструктура, со што продолжува традицијата за отворена и плодна дискусија за предизвиците и можностите коишто ги носи глобалниот бран на дигитализацијата за финансиските услуги. Годинава, 14. конференција за...
„Во услови на изразени инфлациски притисоци централните банки мора да останат фокусирани на својата примарна цел, а тоа е среднорочната ценовна стабилност, што без никакво сомневање бара нормализирање на монетарната политика. Секако, при нормализирањето на монетарната политика централните банки водат сметка за ефектите врз економскиот раст и стабилноста на финансискиот...
„Со Србија се преговара за размена на гас за електрична енергија, а доколку се постигне договор половина од електричната енергија која ќе се произведе во ТЕ-ТО да остане за нашите потреби, а другата половина да се врати на северниот сосед. Ние ја прифативме оваа финална понуда и Србија сериозно...
На крајот на вториот квартал од 2022 година нето надворешниот долг изнесува 3.988 милиони евра (или 29,9 отсто од проектираниот БДП) и бележи квартално намалување за 101 милион евра, или за 2,5 отсто. Од аспект на структурата, приватниот нето-долг и натаму има поголемо учество во вкупниот нето долг со...
Бројот на работниците во индустријата во периодот јануари – август 2022 година е намален за 1,6 отсто во однос на истиот период лани, додека во август 2022 година бележи пад од 0,9 отсто во споредба со август 2021 година. Како што соопшти Државниот завод за статистика, бројот на работниците во...
Бруто-домашниот производ во 2021 година изнесувал 720,4 милијарди денари и во однос на 2020 година e номинално зголемен за 7,6 отсто, соопшти Државниот завод за статистика. Реалната стапка на раст на БДП во 2021 во однос на 2020 година е 3,9 отсто. Најголемо учество на додадената вредност со 19,3 проценти во...
Меѓународниот монетарен фонд во моментов преговара за нови аранжмани со Србија и со Северна Македонија, изјави денеска шефицата на канцеларијата на ММФ за Западен Балкан, Стефани Верен Ебле, пренесе Бета. „Монетарната политика мора да ја игра својата улога во време на криза, а тоа ќе влијае и на буџетот и...
Индустриското производство во периодот јануари – август 2022 година бележи зголемување за 1,1 отсто во однос на истиот период лани, додека во август 2022 во споредба со август 2021 раст од 0,2 процента. Според Државниот завод за статистика, гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен...
Буџетот за 2023 година ќе биде во насока на менаџирање на енергетската криза и креирање политики кои ќе овозможат нашата економија да стане одржлива, модерна и посилна од претходно. Притоа, особено е важно водењето претпазливи домашни политики и изнаоѓање најприфатливи услови за финансирање на потребите на државата. Во фокусот...
Просечната цена на електричната енергија за домаќинствата во првото полугодие од 2022 година изнесува 5 761 денар по киловат час што претставува пораст од 11,2 отсто во споредба со второто полугодие од 2021 година, соопшти Државниот завод за статистика. Просечната цена на електричната енергија без данокот на додадена вредност за...