Милионер верува дека ова е единствената вештина што ви е потребна за успешна кариера – Не е програмирање

129

Разбирањето на вештачката интелигенција е важно, но тоа не е единствената вештина потребна за успех на работа. Работодавците сакаат да вработат кандидати кои комбинираат меки и тешки вештини, како што се аналитичко и креативно размислување, лидерство и љубопитност, се вели во овогодинешниот извештај на консултантската фирма Оливер Вајман.

Постои вештина што им е потребна на сите млади луѓе за да напредуваат на работното место, а милионерот,  претприемач и професор по маркетинг на Школата за бизнис на Универзитетот во Њујорк, Скот Галовеј, откри каква е таа компетентност.

„Да им давам совет на моите деца, ќе им кажам дека вештината на раскажување е онаа што ќе живее“, изјави Галовеј за CNBC.

Платформите за комуникација можат брзо да се променат, но важно е да се развие „способноста за добро пишување, артикулирање и презентирање идеи со помош на податоци, инфографики и слајдови“, вели милионерот.

Патем, Галовеј ја основа L2 Inc. во 2005 година. – истражувачки проект кој прерасна во консултантска компанија за деловна интелигенција која им помага на брендовите да научат како да пласираат производи на онлајн публиката.

Според извештајот на Комисијата за хартии од вредност на САД, во 2017 година компанијата за деловни консултантски услуги Gartner ја купила Galloway’s L2 Inc. за повеќе од 130 милиони долари.

ВИ не е доволна
Уметноста на раскажување приказни може сериозно да придонесе за деловниот успех на компанијата, но и да ја поткопа, а оние кои ја усовршуваат не треба да се потпираат само на алатките за вештачка интелигенција (ВИ) како ChatGPT, додаде тој.

Разбирањето на вештачката интелигенција е важно, но тоа не е единствената вештина потребна за успех на работа. Работодавците сакаат да вработат кандидати кои комбинираат меки и тешки вештини, како што се аналитичко и креативно размислување, лидерство и љубопитност, се вели во овогодинешниот извештај на консултантската фирма Оливер Вајман.

Да се ​​најде начин да се стане експерт во својата област е формула за успех, без разлика што друго се случува околу вас, вели Галовеј.

„Најдете ниша, колку и да е тесна, и обидете се да ја усовршите. Посветете се да бидете еден од најпознатите луѓе во светот во вашиот домен. Никогаш нема да бидете експерт за ништо ако не уживате“, заклучил американскиот претприемач, пренесува Пословни дневник.