сабота, 22 јануари, 2022

Како да...

Една од причините што богатите стануваат се побогати, сиромашните се посиромашни, а средната класа тоне во долгови, е тоа што парите како предмет се изучуваат дома, а не на училиште. Повеќето од нас учат за парите од родителите.
2021 година генерираше таков пазарен принос, за кој инвеститорите обично сонуваат. Климата на неизвесност предизвикана од пандемијата и забрзаниот тренд кон онлајн просторот доведоа до просперитет на биофармацевтските компании и акциите на компаниите како што се Zoom и Netflix, како и добавувачите. Дури и распродажбата на технолошките акции создаде можности...
Од некои од најуспешните луѓе во светот, често можеме да слушнеме како тврдат дека секојдневните навики диктираат колку ќе бидете успешни или неуспешни во животот. Како што често наведуваат, навиките се причина и последица на богатството, сиромаштијата, среќата, тагата, стресот, добрите врски, лошите врски, доброто или лошото здравје. Сепак, некои...
Новите технологии, но и нарушувањата поврзани со пандемијата, ги редефинираа вештините што ви се потребни за успешна деловна кариера. Според извештајот за иднината на работните места на Светскиот економски форум, за кој беа анкетирани директори во 26 земји, повеќе од 70 отсто од работодавачите планираат да им понудат на...
На почетокот на пандемијата, потрошувачите беа бомбардирани со нова и набрзина конструирана форма на рекламирање. Во тие „неизвесни времиња“, на клиентите им беше ветено дека можат да сметаат на нивните омилени брендови за помош. Рекламите, често со мрачна пијано музика и декларации дека сите сме „заедно“ во кризата, беа...
Трговијата на мало е еден од најтешко погодените сектори како резултат на пандемијата „Ковид-19“, која го доведе БДП на еврозоната на рекордно ниско ниво по војната. Со наглото зголемување на уделот на онлајн купувањето и промената во изборот на луѓето да купуваат локално поради зголемениот број работници од дома,...
Џон Вуден или „Волшебникот од Вествуд“ живееше 100 години и инспирира многумина во текот на својот живот, а и денес сè повеќе со задоволство го цитираат кога зборува за успехот и победата. Џон Вуден се обиде да ја понуди својата дефиниција за успех како пензиониран кошаркарски тренер и професор, писател...
Кога бизнисите почнаа да ги претвораат своите хартиени документи во дигитални датотеки, немаше особено строги правила за тоа каде да се складираат информациите. Во многу случаи, се покажа дека се расфрлани на десктоп површината и хард дисковите на вработените или се акумулирале во дојдовните поштенски сандачиња. Со текот на...
Ана Винтур без сомнение е најмоќната и највлијателна жена во светот на модата, па не е ни чудо што многу дизајнери често ги менуваат своите колекции во последен момент доколку таа смета дека не се добри. Славната уредничка на магазинот Вог кој важи за модна библија успеа да го промени...
Ен Хајат е успешна деловна жена која води сопствена консултантска фирма која ги советува компаниите од познатата Силиконска долина... Но, за да го достигне статусот што го има денес, оваа дама помина низ многу подеми и падови, а меѓу другите работи, работела и за вториот најбогат човек во светот...
На прашањето кои индустрии ги гледа како најперспективни и каде би инвестирал сега, Мирослав Мишковиќ го посочува земјоделството.
Еден од основачите на Instagram, Кевин Систром, програмер и голем љубител на фотографијата и летањето, влезе во светот на богатите на голема врата продавајќи го Instagram на Facebook за милијарда долари. Тој дипломирал на Стенфорд и ја започнал својата кариера во Google. Денес, според Форбс, богатството на Систром е „тешко“,...
Денеска, 31 октомври, се одбележува Светскиот ден на штедењето, иако цел месец октомври е во тој знак. Овој празник, официјализиран на меѓународно ниво, уште еднаш не потсетува колку е важно адекватно и рационално да се располага со парите. Кои се  заедничките особини и правила кои ги поседуваат луѓето кои се...
Во овој свет, има многу луѓе што ги сакате и со кои животот би бил целосна радост. Само не бидете затворена личност. Отвореноста и љубезноста ќе ви помогнат да ги добиете сите придобивки.
Декартовиот квадрат е едноставен, но многу ефективен метод кој може да ви помогне да донесете тешки одлуки. Идејата е да се понуди можност за анализирање на било кој проблем или ситуација од различни агли, и тоа само со одговарање на четири прашања. Дадете искрени одговори на следните прашања: 1. Што ќе биде...
Добрите зборови се добредојдени пофалби, но не укажуваат на евентуалните грешки и лекции што треба да се научат.
Цената е број отпечатен на хартија. Вредноста ги претставува вкупните трошоци и профит што ги носи еден производ. Не фокусирајте се на цената, туку на обезбедување и прикажување вредност.
Постојат неколку типови на луѓе што можат да направат да се чувствувате лошо, измамено, осамено и да се посомневате во сопствените дела и постапки. Затоа потрудете се да бидете што подалеку од нив. Манипулатор Без да забележите, манипулаторите ќе ви ја исцрпат енергијата, а притоа ќе се однесуваат пријателски кон вас....
Најголемата одлука што една компанија ја носи е кого ќе назначи за менаџер. Ако сакате да ги задржите добрите работници, мора да имате силни менаџери.  Лидерите треба да бидат пристапливи, но не премногу, но исто така и подготвени да го пофалат успехот. Добрите менаџери ориентирани кон луѓето разбираат што...
Справувањето со песимисти на работното место е голем предизвик. Лидерот на тимот ги обучува песимистите да ги согледаат и другите опции и какво влијание имаат врз околината. Песимистите може да бидат предизвик за лидерот и тимот, но постојат и придобивки доколку во тимот има песимисти. Бенефитот од нивното присуство...
Ставот е движечката сила на секое достигнување, на секој успех.
Многумина се нашле во позиција кога сакаат да останат некаде само од преголема лојалност, а не од некакви објективни причини.
Речиси секој што некогаш работел во тим морал да се соочи со манипулатор во канцеларијата. За жал, повеќето вработени не сакаат јавно да посочат на манипулатор, а многу компании „охрабруваат“ и промовираат манипулатори затоа што изгледа ефикасно си ја вршат работата, и покрај значителните трошоци што нивната злоупотреба може да...
Друг начин да заштедите повеќе пари на крајот на месецот лежи во справувањето со “скапите“ навики.