вторник, 9 август, 2022
Денеска, 31 октомври, се одбележува Светскиот ден на штедењето, иако цел месец октомври е во тој знак. Овој празник, официјализиран на меѓународно ниво, уште еднаш не потсетува колку е важно адекватно и рационално да се располага со парите. Кои се  заедничките особини и правила кои ги поседуваат луѓето кои се...
Во овој свет, има многу луѓе што ги сакате и со кои животот би бил целосна радост. Само не бидете затворена личност. Отвореноста и љубезноста ќе ви помогнат да ги добиете сите придобивки.
Декартовиот квадрат е едноставен, но многу ефективен метод кој може да ви помогне да донесете тешки одлуки. Идејата е да се понуди можност за анализирање на било кој проблем или ситуација од различни агли, и тоа само со одговарање на четири прашања. Дадете искрени одговори на следните прашања: 1. Што ќе биде...
Добрите зборови се добредојдени пофалби, но не укажуваат на евентуалните грешки и лекции што треба да се научат.
Цената е број отпечатен на хартија. Вредноста ги претставува вкупните трошоци и профит што ги носи еден производ. Не фокусирајте се на цената, туку на обезбедување и прикажување вредност.
Постојат неколку типови на луѓе што можат да направат да се чувствувате лошо, измамено, осамено и да се посомневате во сопствените дела и постапки. Затоа потрудете се да бидете што подалеку од нив. Манипулатор Без да забележите, манипулаторите ќе ви ја исцрпат енергијата, а притоа ќе се однесуваат пријателски кон вас....
Најголемата одлука што една компанија ја носи е кого ќе назначи за менаџер. Ако сакате да ги задржите добрите работници, мора да имате силни менаџери.  Лидерите треба да бидат пристапливи, но не премногу, но исто така и подготвени да го пофалат успехот. Добрите менаџери ориентирани кон луѓето разбираат што...
Справувањето со песимисти на работното место е голем предизвик. Лидерот на тимот ги обучува песимистите да ги согледаат и другите опции и какво влијание имаат врз околината. Песимистите може да бидат предизвик за лидерот и тимот, но постојат и придобивки доколку во тимот има песимисти. Бенефитот од нивното присуство...
Ставот е движечката сила на секое достигнување, на секој успех.
Многумина се нашле во позиција кога сакаат да останат некаде само од преголема лојалност, а не од некакви објективни причини.
Речиси секој што некогаш работел во тим морал да се соочи со манипулатор во канцеларијата. За жал, повеќето вработени не сакаат јавно да посочат на манипулатор, а многу компании „охрабруваат“ и промовираат манипулатори затоа што изгледа ефикасно си ја вршат работата, и покрај значителните трошоци што нивната злоупотреба може да...
Друг начин да заштедите повеќе пари на крајот на месецот лежи во справувањето со “скапите“ навики.
Психолозите велат дека персонализацијата може да доведе до емоции како што се вина, срам и чувства на несоодветност.
Денес, почесто менување на работа, за една или две години, веќе не е табу како порано. Помала е веројатност луѓето да останат кај истиот работодавец со децении, но тоа не значи дека е широко прифатливо често да се менува работа. Просечното време што работниците го поминуваат со ист работодавец се...
Купување на веќе постоечки бизнис е добар начин да се прескокне турбулентниот старт и да се започне од “средината”, или моментот кога почнува да станува интересно. Разработениот бизнис веќе генерира продажба и има прилив на пари, по можност и профит, како и база на клиенти, систем на диструбуција, маркетинг и...
Овие психолошки трикови ќе ви го олеснат животот и ќе ви помогнат да се “справите“ со многу стресни ситуации. Не само што ќе добиете забавни одговори на многу ситуациски проблеми, туку и ќе научите да менаџирате со секојдневни “ситни“ проблеми кои понекогаш знаат да израснат во фрустрација. Кога група на...
Човечкото его се “храни“ од признанието на другите што дополнително ги поттикнува нашите амбиции. Меѓутоа, важно е да препознаете кога амбициите и желбата за успех стануваат камен на којшто можете да се сопнете, во личниот и деловниот живот.
Барањата за ефикасност на работа создадоа заблуди за тоа што навистина значи продуктивен работен ден, поради што многу луѓе мислат дека зафатеноста е исто што и продуктивноста. Разлики помеѓу продуктивни и зафатени луѓе Зафатените луѓе имаат тенденција да вклопат што е можно повеќе работи во нивниот ден. Продуктивните луѓе намерно и...
Профилите на работа што делегираат одговорности бараат лидери кои знаат како да водат тимови во различни сценарија и контексти.
Во мноштвото совети за тоа како да го развиете производот, услугата, кого да вработите или како да раководите со финансиите може само да ви ја отежнат работата.
Потребни се 20 години да изградите репутација, а само пет минути да ја уништите. Ако добро размислите за тоа поинаку ќе постапувате.
Малкумина се оние кои целосно се предаваат на работа, и не дозволувајте да ви “се лизнат“ од раце.
Програмата на Обединетите нации за животна средина (The United Nations Environment Programme - UNEP) неодамна објави листа на најбарани вештини што можат да ги наведат младите луѓе да изберат една од “зелените“ професии.
Една стратегија што може да ви помогне е да изберете одреден ден од неделата или месецот за пазарење.