Почетна Осигурување

Осигурување

Најголемата штета во ноември вредна 900.000 евра е исплатена за осигуран имот. Дури 54% од бројот на исплатени штети се за надомест на медицински трошоци покриени со приватни здравствено осигурување. Во ноември компаниите за неживотни осигурувања исплатиле 2,8 милиони евра повеќе за штети покриени со осигурување во споредба со...
На овогодинешното доделување на престижните IPE (Investment & Pensions Europe) награди, кое се одржа во Виена, Австрија, Сава пензиско друштво е прогласено за победник во категоријата „Small pension fund“ (Мал пензиски фонд) која се однесува на управувачи со средства до 1 милијарда евра под управување. „Јасниот фокус во комуникацијата со членовите, користењето на...
Германската осигурителна групација Алијанц претрпе пад на оперативната добивка во третиот квартал поради силните бури во Словенија, Австрија и Италија; и е намален за 15 отсто на 3,5 милијарди евра. Последиците од природните катастрофи ја чинеа групата вкупно 1,3 милијарди евра, што е речиси четири пати повеќе отколку во третиот...
Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски денеска присуствуваше и се обрати на настан по повод одбележување на Националниот ден на осигурувањето - 1 Ноември, во организација на Агенцијата за супервизија на осигурувањето. Осигурувањето е важно средство кое обезбедува сигурност при решавање на разните предизвици со кои се...
“ВИЕ АЖУРИРАТЕ, НИЕ ДОНИРАМЕ” гласи слоганот на хуманитарната иницијатива на Сава пензиско друштво, која втора година по ред има за цел формирање фонд за донација. Оваа година средствата ќе бидат наменети за потребите на Институтот за белодробни заболувања кај децата – Козле. Во соработка со нивниот долгогодишен партнер КК Феникс 2010,...
Меморандумот за соработка со Сојузот на математичари на Македонија ја заокружи досегашната успешна соработка во која АСО преку обука даде поддршка на младите средношколции, одлични математичари, кои освоија бронзен медал на Меѓународната економска олимпијада што се одржа во соседна Грција Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) ќе дава континуирана поддршка...
Половина од вкупниот број на исплатени штети се за покривање медицински трошоци осигурани со приватно здравствено осигурување. Од штети покриени со каско осигурување сопственици на моторни возила наплатиле над 1 милиони евра. Над 500 наши сограѓани во август побарале и добиле обештетување од 100.000 евра за штети покриени со...
Петте компании за осигурување живот само за јули годинава исплатија 62,4 милиони денари, односно еден милион евра на свои осигуреници или на носители на правото за обесштетување. Износот на исплатените средства за штети покриени со осигурување живот во јули е за 19 отсто повисок од истиот месец минатата година. Средствата се...
По издаденото одобрение на Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување – МАПАС и упис во Централниот Регистар на РСМ, Снежана Станковиќ и официјално се приклучи на тимот на Сава пензиско друштво АД Скопје, како нов член на Управниот одбор на Друштвото. Како член на Управниот одбор, Станковиќ има...
Сава пензиско друштво а.д. Скопје е финалист со 3 номинации во 2 категории за наградите Извонредност и иновации на Светскиот пензиски самит, за проекти поврзани со иновативни инвестиции, комуникација и интеракција со членовите. Светскиот пензиски самит (World Pension Summit) оваа година ќе се одржи од 10 до 12 октомври во...
Во јули граѓани, компании и институции вложија 18,6 милиони евра во неживотно осигурување. Од доброволните осигурувања најголемо учество во продажбата имаат осигурувањето имот, пред каско осигурување моторни возила и доброволното (приватно) здравствено осигурување Во ек на сезоната на летни одмори речиси 80.000 граѓани само во текот на јули купиле патничко...
Осигурителните компании во Словенија лани оствариле бруто премии од 2,62 милијарди евра, што е за 6,9 отсто повеќе од лани во овој момент, а бруто штети 1,72 милиони евра, што е за 11,2 отсто повеќе од претходната година. Отштетите пораснаа побрзо од премиите, пред сè поради поголемиот број на...
- Формула 1 шампионатот викендов продолжува со Големата награда на Холандија. Трките од Порше Суперкупот се возат заедно со Формула 1 и спаѓаат во групата на врвни натпревари на глобално ниво. Ристо Вуков, единствениот македонски автомобилист на Порше Супер Купот, претстојниот викенд се трка на легендарната патека Зандворт во Холандија. Овој пат наместо една, закажани...
Во јули годинава во структурата на исплатени штети за покривање доброволно осигурување доминираат исплатите за осигурани медицински трошоци. По нив следуваат штетите за каско осигурување моторни возила за кои осигурителните компаниии во јули исплатиле 985.500 евра Осигурениците кои имаат дополнително (приватно) здравствено осигурување во јули наплатиле 61,9 милиони денари (над...
Германската осигурителна компанија Алијанц објави подобри од очекуваните квартални резултати откако нејзиниот осигурителен бизнис ги реши слабостите во сегментот за управување со средства. Оперативната добивка (EBIT) скокна за 7,1 отсто на 3,8 милијарди евра, благодарение на подобриот резултат на животното и здравственото осигурување на американскиот пазар и поефикасното работење на...
- Пакетот SN Eurohealth овозможува користење на здравствените услуги во сите приватни здравствени установи, и тоа специјалистички прегледи, основни дијагностички мерења и снимања, лабораториски анализи и испитувања, амбулантски интервенции, амбулантска рехабилитација, комплексни дијагностички постапки и други здравствени услуги. Здравјето е најважно за секој човек без исклучок. Инвестирањето во него значи дека сте донеле...
На 17-тата седница на Собранието на акционери на Триглав Осигурување Живот АД Скопје, одржана на ден 14.07.2023 година, донесена е Одлука за избор на Г-ѓа Вилма Учета Дузлевска за неизвршен член на Одборот на директори на Триглав Осигурување Живот АД, Скопје. Учета Дузлевска замина од позицијата Генерален директор и извршен...
Комитетот на експерти „Манивал“ (MONEYVAL) на Совет на Европа за спречување на перење пари и финансирање на тероризам оцени дека системот за лиценцирање и супервизија на Агенцијата за супервизија за осигурување (АСО) има значително подобрување од последната евалуација во 2014 година и ги исполнува меѓународните стандарди за борба против...
АСО издаде дозвола за нова инвестиција вредна 4 милиони евра, се формира нова компанија за осигурување живот По пауза од шест години на македонскиот пазар на осигурување живот се формира нова осигурителна компанија во која словенечки сопственици ќе вложат 4 милиони евра. Оваа инвестиција е доказ дека актуелниот менаџмент на...
Друштвото за осигурување Триглав Осигурување Живот АД Скопје по добиената согласност од Агенцијата за супервизија во осигурување, доби нов Генерален Директор и Извршен член на одбор на директори, Г-ѓа Христина Џамбазовска Анастасов која по повеќе од една деценија искуство на клучни секторски позиции во осигурителниот сектор ја презема водечката...
Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) издаде уверенија за успешно завршена обука на 14 лица – врвни математичари кои успешно ја завршија двегодишната обука и ги положија сите 15 стручни предмети. Нивната супспецијалност е да креираат математички модели за проценка и управување со ризиците кои ги превземаат осигурителните компании. Обуката за...
По петнаесетина години поминати во осигурителниот сектор во земјава, од кои дванаесет на главна извршна позиција, Вилма Учета Дузлевска заминува од кормилото на Триглав Осигурување Живот. Надзорнот Одбор на Триглав Осигурување со седиште во Република Хрватска ја назначи Учета Дузлевска за Претседател на Управниот Одбор, а позицијата ќе ја...
State Farm престана да ги осигурува недвижностите во Калифорнија бидејќи ризикот со кој се соочува осигурителната компанија е „катастрофален“. Тоа е само една од бројните осигурителни компании кои се повлекуваат од осигурувањето на недвижен имот во делови од земјата најранливи на климатските промени. Како што пишува Њујорк Тајмс, сведоци сме...
Продолжува да расте бројот на претставки кои до АСО ги поднесуваат незадоволни осигуреници што укажува на заклучок дека осигурениците ја препознаваат посветеноста на менаџментот и вработените на АСО во заштитата на правата на осигурениците. Очекувано најбројни, во првите три месеци годинава, се поплаките на осигуреници при обештетување од автомобилска...