Осигурување

Банкоосигурувањето како иновативно и стратешко партнерство помеѓу банките и осигурителните компании е се повеќе застапено во Македонија. Полисата за осигурување на живот многупати се докажала како финансиски инструмент со многу привилегии, па затоа Силк Роуд Банка АД Скопје во својата палета на производи вклучи и небанкарски производ - осигурување...
Климе Попоски е назначен за претседател на Управниот одбор на ВИНЕР - Виена Иншуренс Груп АД Скопје. На предлог на Надзорниот одбор на Vienna Insurance Group (ВИГ) од Виена, Австрија, и по добиена согласност од Агенцијата за супервизија на осигурување, г. Попоски ја презеде функцијата генерален директор, од 15-ти...
По повод одбележувањето на три децении од воспоставувањето на дипломатски односи меѓу Северна Македонија и Словенија, Амбасадата на Словенија предводена од Амбасадорот Н.Е. Милан Предан, организираше традиционален словенечко-македонски појадок, кој настанот беше поддржан и од Триглав Oсигурување Живот, а беа доделени пригодни подароци за најдобрите ученици од ОУ "Крсте Петков Мисирков". Ни претставува...
Најчесто осигурениците се жалат на штети во сообраќај покриени со европски извештај, а најголем пораст на поплаки годинава има кај осигурување имот. Вредно е да се истакне дека се намалува бројот на поплаки за штети кои се решаваат врз основа на полициски записник, а за 30% е намален и...
Бројот на граѓани кои го осигурале својот живот според најновите податоци надмина 15 отсто од целото население, согласно со податоците од последниот попис спроведен лани. Од сите осигуреници 82 отсто имаат полиси со кои е осигурана смртта, но средствата не се враќаат на осигуреникот доколку ризикот не се случи....
Агенцијата за супервизија на осигурувањето (АСО) додели награда за најдобар истражувачки труд на млад научник на тема од областа на управување со ризици во осигурувањето. Наградата на младиот научник Филип Пеовски, асистент на Катедрата по математика и статистика на Економскиот факултет при УКИМ му ја додели Крсте Шајноски, претседател...
Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) активно се вклучи во одбележувањето на месецот на сајбер безбедноста, организирајки обука за подигнување на свеста на своите вработени за оваа актуелна тема од дигиталната сфера. European Union Agency for cybersecurity (ENISA) го прогласи октомври за месец на сајбер безбедност. Секоја година во октомври, ширум Европа...
Триглав осигурување Живот ги објавува добитниците од наградната игра за склучување на полиса за осигурување на живот, која е поврзана со вложување во инвестициски фонд Балансиран на КБ Публикум инвест. Добитници на 3 велосипеди се: Дејан Стефаноски - Охрид Анриета Наумовска - Скопје Драган Иванов – Скопје Извлекувањето на наградените се изврши во просториите на Компанијата на ден 03.10.2022 година во 12.00 часот, во присуство на комисија за контрола...
Животното осигурување кај кое парите се вложуваат во удели на инвестициски фондови („Јунит Линкд“ осигурување) е висококвалитетен производ со голем потенцијал за оплодување на инвестицијата. Но тој истовремено содржи и ризик од загуба на вложените средства затоа што вредноста на вложеното зависи од цените на уделите кои се формираат...
Триглав Осигурување Живот АД Скопје во присуство на бројни гости од земјава и странство, соработници и партнери кои изминатите години ја дадоа својата доверба и поддршка, го одбележа својот пет годишен јубилеј на успешно делување на македонскиот пазар за осигурување. Компанијата е основана како најмладо Друштво за животно осигурување...
Осигуреници од скопскиот регион пријавија вкупно 349 штети врз имот во сите осигурителни компании по силното невреме што го зафати Скопје на 30 август годинава. Од сите пријавени штети поголем број, односно 215, се врз имот осигуран од физички лица. Компании и други правни лица со седиште во Скопје пријавиле...
Компаниите за неживотно осигурување исплатиле над 45.000 штети од кои осигурениците наплатиле 2 милијарди денари (32,9 милиони евра) во првите шест месеци годинава. Во споредба со истиот период минатата година бројот на исплатени штети пораснал за 28 отсто додека нивната вредност во истиот период е повисока за 4 отсто,...
Групацијата Триглав оствари добри резултати во тешките деловни услови во првата половина од годината. Во однос на првото полугодие од минатата година ги зголеми вкупните приходи за 11 отсто (861,2 милиони евра) и го зголеми обемот на бруто полисирани премии од осигурување за девет отсто (797,2 милиони евра). Оствари...
Во првото полугодие годинава најбројни се претставките исплата на штети од автомобилска одговорност и за осигуран имот. Најголем раст има кај бројот на претставки со кои осигурениците се жалат на рокот во кој компаниите ги решаваат штетите, покажуваат анализите на Агенцијата за супервизија на осигурувањето (АСО). Оттаму денеска информираа дека...
Петте компании за животно осигурување, во првиот квартал, склучиле нови 14.000 договори со кои животите ги осигурале над 20.000 граѓани. Од вложените 8 милиони евра во класичните осигурителни производи: ризико и осигурување со штедна компонента се вложени 6,3 милиони евра, а останатите се инвестирани во „јунит линкд“ осигурување Нови 20.000 граѓани...
Во функција на континуирана поддршка на клучниот фактор во развојот на компанијата, Одборот на директори на Макстил донесе одлука за зголемување на платите на сите вработени како и дополнителни бенефиции. Ваквата одлука Макстил ја донесе со цел да делува во насока на подобрување на животниот стандард на вработените во услови...
ТТК Банка АД Скопје, во соработка со Триглав Осигурување Живот АД Скопје, следејќи ги потребите на клиентите, воведе низа новини и привилегии за своите клиенти со цел заштеда на семејниот буџет и подигнување на свеста за здрави животни навики. Соработката нуди можност клиентите кои во наредниот период ќе склучат осигурување на животот во експозитурите на Банката да добијат единствена можност при...
Животот е исполнет со бројни предизвици и ризици. Дел од нив не можат да се предвидат, но можат да се намалат економските штети од несаканите настани. Даниел Паришко, раководител на секторот за прием во осигурување во СН Осигурителен Брокер АД Битола објаснува од кои критериуми осигурениците треба да се водат...
Вкупно 600 индивидуални земјоделци и фармери и уште педесетина аграрни компании за првите три месеци годинава ги осигурале своите посеви, плодови и животни. Наскоро земјоделското осигурување ќе стане задолжително со закон и заради тоа неговото учество во осигурителниот пазар значајно ќе се зголеми. Целта на оваа реформа е преку...
Триглав Осигурување Живот го склучи првиот договор за соработка со финансиска институција во земјава со компанијата Сторнест со цел подобрување на квалитетот на услугите и овозможување на придобивка  пoвеќе за своите клиенти. Со овој склучен Договор, сите досегашни и идни осигуреници на Триглав Осигурување Живот ќе добијат унифициран пристап до своја...
Осигурувањето имот останува најголема доброволна осигурителна класа од сите неживотни осигурувања. Приватното здравствено осигурување за прв пат досега е втора по обем класа доброволно осигурување. Најголем раст на вложувањата, од дури 180% има кај осигурувањето кредити. Продажбата на патничкото осигурување, по укинување на анти – ковид рестрикциите порасна 80%. Вложувањата...
За три месеци осигурителните компании исплатија речиси 23.000 оштетни побарувања.  Најголем раст на вредноста на исплатени штети за покривање медицински трошоци има кај приватното здравствено осигурување, а најголем процентуален раст има кај исплатите за штети покриени со патничко осигурување. Исплатите во најголемата доброволна класа – осигурување имот пораснаа за...
630.000 клиенти, 2,2 милиони полиси, 4,8 милијарди денари исплатени штети Еуролинк осигурување одбележува 20 години успешна работа на македонскиот пазар со 212 вработени и 33 филијали. Од своите почетоци до денес, компанијата има услужено повеќе од 630.000 клиенти, има издадено над 2,2 милиони полиси за осигурување и им има исплатено...
Со цел да обезбедат поголеми поволности за своите клиенти, СН Осигурителен брокер АД Битола и Инвенсис ДООЕЛ Скопје овозможуваат 10% попуст на набавка на Samsung клима за сите кои што ќе склучат осигурителна полиса над 3.000 денари за приватно здравствено осигурување, осигурување на имот и домаќинство или каско осигурување во СН Осигурителен...