Ниту ChatGPT ниту TikTok: Најуспешниот стартап на деценијата е чудо на брзата мода

78
Colorful sewing threads background closeup

Според The ​​Startup Success Index, произведен од развивачите на софтвер Vention, сингапурскиот гигант за брза мода Shein е најуспешниот стартап, победувајќи ги TikTok и ChatGPT на OpenAI.

Shein беше оценет како најуспешен старт-ап во последните десет години врз основа на вреднување, перцепција на јавноста, резултати од раст и број на вработени.

Стартапите би можеле да добијат максимална оценка од 100, а Shein е на врвот на листата со оценка од 87,12.

Shein има повеќе од 100.000 вработени и вреднување од 66 милијарди долари, што е трето највисоко вреднување од сите забележани старт-ап.

Shein беше рангиран во првите три за сите категории на Vention. Модниот трговец на мало беше пребаруван 277 пати повеќе од кинеската технолошка компанија ByteDance, која е сопственик на TikTok, која се најде на второто место на листата на Vention.

Повеќето од другите компании рангирани во првите десет стартапи се од областа на технологијата и финансиите, како што е креаторот на ChatGPT OpenAI кој го зазеде третото место зад Shein и ByteDance.

Vention го припиша успехот на трите водечки компании на „комбинација од иновативни модели, стратешки партнерства и врвна технологија“.

„Во текот на изминатата деценија, многу старт-ап веб-страници и апликации се покажаа како многу успешни во однос на профитабилноста и доминацијата во светот. Првите тројца во студијата, Shein, Bytedance и OpenAI, постигнаа значителен успех како старт-ап, што може да се должи на комбинацијата на иновативни бизнис модели, стратешки партнерства и врвна технологија“, рече маркетинг директорот на Vention, Марк Карасу.

Веста доаѓа кога Shein ја диверзифицира својата понуда од мода и додатоци во повеќе потрошувачки сектори како што се домот, производите за убавина и играчките, и размислува за котација на Лондонската берза.