четврток, 16 септември, 2021
Почетна Бизнис едукација

Бизнис едукација

Профилите на работа што делегираат одговорности бараат лидери кои знаат како да водат тимови во различни сценарија и контексти.
Во мноштвото совети за тоа како да го развиете производот, услугата, кого да вработите или како да раководите со финансиите може само да ви ја отежнат работата.
Кога една компанија ве интервјуира за работа, последното нешто што го имаат на ум е да ве „измамат“. Тие сакаат подобро да ве запознаат и да одредат дали сте вистинската личност за нив. Значи, треба да разберете дека не сте на интервју за работа за да одговорите на нивните...
Речиси насекаде во светот, 1 септември е симбол на почетокот, на ново поглавје во животот, било на приватно или деловно ниво. Децата се враќаат на училиште, а вработените одат на работа, по одмор, море и често - поимпулсивно трошење пари. Меѓутоа, бидејќи пандемијата не се смирува, постојат индикации дека светските...
Учиме додека сме живи, значи, цел живот, но на патот забораваме многу информации. Како што достигнуваме позрела возраст, учењето и меморијата се забавуваат, и за да ја направиме целата работа потешка, постојано сме бомбардирани со тривијални и бескорисни вести. Bright Side предлага неколку трикови за подобро да ги запомните работите: 1....
Ако сакате да имате позитивно салдо на сметка, парите што ги имате мора да бидат директно под ваша контрола. Американскиот портал „Бизнис инсајдер“ тврди дека, доколку ги следите советите што следат, ќе изградите солидна основа за создавање богатство. Избегнувајте чести посети на банкомати кои не припаѓаат на вашата банка Во просек,...
Малкумина знаат како соодветно да управуваат со парите, дури и ако имаат добар (над просечен) приход. Од друга страна, постојат исклучоци што можат да направат оптимална пресметка, па и да заработат малку. Постојат некои финти што ги знаат само професионалци, но и оние што може да ги сфати секој лаик....
Компаниите што применуваат хибриден модел на работа - канцеларија и далечински - можат ненамерно да ги групираат своите вработени во еден вид „племиња“ и тоа може да го наруши работниот процес. Со цел успешно да се спојат двата начини на работа, менаџерите треба да создадат култура на отвореност што...
Потребни се 20 години да изградите репутација, а само пет минути да ја уништите. Ако добро размислите за тоа поинаку ќе постапувате.
Малкумина се оние кои целосно се предаваат на работа, и не дозволувајте да ви “се лизнат“ од раце.
Програмата на Обединетите нации за животна средина (The United Nations Environment Programme - UNEP) неодамна објави листа на најбарани вештини што можат да ги наведат младите луѓе да изберат една од “зелените“ професии.
Една стратегија што може да ви помогне е да изберете одреден ден од неделата или месецот за пазарење.
Според психолозите, не е точно дека треба да бидете гласни и видени за да постигнете блескав успех.
Претпочитам да работам со одлични партнери на не толку голема идеја, отколку на одлична идеја со не толку добри партнери, изјави за BBC CEO Secrets, Брајан Чески, ко-основач на Airbnb.
Ако спаѓате во кадрите кои се барани на пазарот, можеби ќе имате поголема слобода да побарате од вашиот работодавец некои придобивки при вработувањето, што повеќето луѓе немаат храброст да ги побараат.
Бидете сам свој “министер за финансии“, избуџетирајте дел од семејните приходи, па секој месец одвојувајте одредена сума.
Ако сакате да “баратате“ со пари како професионалец, следете ги овие навики на искусни инвеститори.
Меѓу најтоксичните колеги или шефови со кои ќе се сретнете, манипулаторите се тешки за решавање.
Бидете креативни - Размислете за реакцијата што ја сакате од луѓето кога ќе го слушнат името на компанијата. Напишете ги асоцијациите на парче хартија и сортирајте ги според значењето.
Зошто дружењето со луѓе кои се повешти од вас, ќе ве оддалечи далеку во животот? Инвеститорот и милијардер, Ворен Бафет го има одговорот.
Клучно е во преговорите за кредитот да се поставите како рамноправен партнер, а не како некој кој ќе се “согласи на сè“ само да ги добие парите. Добрите клиенти кои редовно ги подмируваат своите финансиски обврски се многу важни за секоја банка.
Ништо не е нелегално ако сто бизнисмени решат да го направат.
Обидете се со овие чекори пред да инвестирате пари во идеја за да не излезе дека вашата идеја е само една од многуте што не се разликува, но  и не “работи“ онака како што очекувавте.
Според членот 137 од Законот за работни однос, работникот има право на платен годишен одмор од најмалку 20 работни денови.