Зошто луѓето најчесто даваат отказ

90

Кога работникот го напушта работодавачот, причините можат да бидат различни. Можеби најчесто мислење е дека платата е „семе на раздор“, вистината е поинаква.

Токсична работна средина
Работната средина има големо влијание врз задоволството на вработените. Ако газдите постојано ги игнорираат потребите на своите работници, истите тие луѓе на крајот ќе продолжат понатаму. Исто така, освен претпоставените, проблеми на вработените можат да направат и колегите кои „играат валкано“ во работната средина. Со оглед на тоа што вработените поголемиот дел од денот го поминуваат во канцеларија, а не со своите сакани, негативната и токсична средина е нешто што никој не го сака.

Нема можност за напредување
Ова е една од главните причини зошто вработените се откажуваат. Целта на секој човек е да учи и да напредува на случајно место, но кога шансите ќе исчезнат, чувството на разочарување преовладува и го тера да бара друга работа. Покрај тоа, вработените често преземаат други задачи, се обидуваат да и помогнат на организацијата во која работат, но ако претпоставените не го земат тоа предвид, вработениот брзо станува незадоволен.

Комуникација со шефот
Лошата комуникација со претпоставените може да доведе до фрустрација и незадоволство. Вработените сакаат да знаат што точно се очекува од нив и да имаат пристап до информации за добро да ја завршат работата. Исто така, секое раководство треба да има редовни состаноци со секој вработен за да го провери нивниот напредок и желбите за иднината. Само добрата комуникација меѓу шефовите и вработените може да вроди со плод и да го подигне секој бизнис на ново ниво.

Плата
Во многу случаи, платата е причина за отказ. Многумина од нив даваат сè од себе во бизнисот, но за жал нивните напори не се видливи. Таквата ситуација обично ја поднесуваат одреден период, надевајќи се дека работите ќе се променат. Но, кога ќе сфатат дека ништо не се подобрува, простите луѓе решаваат да ги преземат работите во свои раце и да заминат на друго место. Работодавецот сфаќа што изгубил само кога некој ќе даде отказ.

Стабилна компанија
Понекогаш вработените даваат сè од себе, но не се чувствуваат безбедно во организацијата каде што работат. Понекогаш причината е лошото менаџирање, а во некои случаи едноставно се јавуваат неочекувани проблеми. Во секој случај, луѓето кои работат за одредена организација многу добро знаат како таа функционира и што можат да очекуваат во иднина. Доколку не увидат дека ситуацијата може да биде подобра, веројатно ќе се решат да бараат нова компанија која нуди стабилност и подобри услови за работа.

Приватен и деловен живот
Приватниот и деловниот живот треба да бидат во рамнотежа со цел вработените да бидат среќни и продуктивни. Во денешно време често слушаме дека сè повеќе луѓе работат прекувремено бидејќи тоа е единствениот начин да се докажат и да ја задржат работата. Овој начин на живот може само да ги доведе до исцрпеност, што ги прави помалку ефикасни на работа. Има несекојдневни ситуации во кои сите вработени треба да дадат сè од себе, но таквиот начин на работа не смее да стане вообичаен.

Животот се менува
Понекогаш луѓето ги напуштаат своите работни места затоа што имаат животни промени што треба да ги прифатат. Ова може да вклучува преселување, грижа за член на семејството или менување на приоритетите во животот. Промените понекогаш не се лесни, оваа одлука им е неопходна на сите овие луѓе за да можат да ги постават работите онака како што им одговара, пренесува Нова.