вторник, 2 март, 2021

Регион

Награденото масло се произведува од 1984-та година, а сопственикот има околу 1.200 стебла маслинки и произведува околу 3.300 литри маслиново масло на годишно ниво.
Закрепнувањето на црногорскиот пазар на недвижнини зависи од динамиката на имунизација во земјата и најразвиените европски земји и Русија. Освен пандемијата, на таквата состојба влијание имала и нестабилната политичка ситуација во земјата.
Најголем дел од турските калинки беа наменети за рускиот пазар, каде увозот достигна 44,5 милиони долари. Потоа следи Германија со 15,2 милиони долари.
И за хотелите е вака подобро, бидејќи трошоците за одржување се големи без оглед на тоа дали собите се празни или не. Доколку се издаваат по минимална цена, тоа е доволно да се покријат основните трошоци.
Извозот на Словенија е намален за 8,7%, а увозот за 10,2%. Падот е најмногу изразен во секторот услуги, каде увозот и извозот се намалени за по 20%.
На прес-конференцијата беше речено дека со преземањето на српската Комерцијална банка на крајот на декември 2020 година, билансот на состојбата на групацијата е зголемен за 4,3 милијарди евра, со што вкупните средства на НЛБ се зголемени на скоро 20 милијарди евра.
Пандемијата на коронавирусот и одзеде на Хрватска приход од 5,12 милијарди евра од туризам во првите три квартали од минатата година, иако минатата туристичка сезона беше подобра отколку што се надеваа повеќето туристички работници, но и самата влада, кога европските земји воведоа строги епидемиолошки мерки . Ова го покажуваат податоците...
Венеција и Љубљана и претходно биле железнички поврзани, во период од 2004-та до 2008-ма година, со возот Eurocity.
Во текот на 2020 година се продадени околу 130.000 недвижнини се купени. Од нив 80 -90.000  се станови, а цената на квадрат достигнува и до 3.000 евра.
Со овој потег, Ikea сака да избегне прекумерна гужва пред влезот. Исто така ќе се отвори и онлајн продавница, соопшти Кас Лахаерт, управител на продавницата во Љубљана.
Истанбул и понатаму е најпривлечен град за туристите, привлекувајќи 65,7% од сите посетители на земјата или 334.825 лица.
Засега е непознато дали SouthEast Airlines може да стане новата национална авиокомпанија на Словенија. Земјата нема национална авиокомпанија откако Adria Airways банкротираше.
Групацијата Volkswagen наскоро треба да донесе одлука околу судбината на Bugatti и евентуалното спојување со хрватскиот производител Rimac Automobili. 
Просечната сметка за кафе и топол напиток на автомат е околу 40 центи, а за грицки и други производи околу 1,4 евра.
Потсетувајќи дека кога партијата дошла на власт долгот кон Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) на земјата изнесувал 23,5 милијарди долари, Ердоган рече дека во мај 2013 година долгот е вратен целосно.
Задолжителниот седумдневен домашен карантин за сите кои во Грција ќе влезат на било кој начин и со било кое средство е продолжен уште две седмици, односно до осми март 2020 година.
Производителот на електрични суперавтомобили Rimac Automobili и Bugatti на Volkswagen се добар пар од аспект на технологијата.
Менаџерот на аеродромот во Љубљана, Fraport Словенија вели дека во текот на преостанатата зимска сезона по првиот чартер, планираат да имаат уште неколку.
За уште две седмици, до 8 март 2020 година, грчката Влада ја продолжи одлуката за ограничување на копнените граници и забраната за влез во Грција на државјани на трети земји
Еден од најпознатите модели на автомобил во поранешна Југославија бил Yugo Koral 45, за којшто за се купи требало да се работи 30 месеци.
Кога станува збор за целата 2020 година, просечната месечна нето плата во Хрватска изнесувала 892,7 евра, што е реален пораст од 2,6% во однос на 2019 година.
Стандардот остана ист како во 1990 година. Ова е илустрирано со видео во кое за неколку минути се сумира движењето на животниот стандард од 1990 до 2020 година во Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Македонија и Црна Гора.
Санела Џенкинс е родена во Сараево, која по војната во Босна и Херцеговина, најпрво заминува во Хрватска, а од таму во Велика Британија. Таму дипломира информатика, а во 2009-та година ја создаде линијата на здрави напитоци Neuro.
За да го зајакне своето присуство Rimac Automobili го отвори првиот салон во Шангај.