Средствата се од европски фонд наменет за периодот 2021-2027 година и се однесуваат на мали и средни компании.
Се наведува дека шеиците го искористиле коронавирусот за нов инвестициски бран во Хрватска.
Од денеска без негативен ПЦР-тест во Хрватска ќе може да влезат вакцинираните со две дози вакцина, вклучително и кинеската и руската
Грчката влада оваа година планира да потроши 11,6 милијарди евра за ублажување на последиците од пандемијата, а лани потроши 24 милијарди евра.
Светот се соочи со тектонски промени поради пандемијата, но се верува дека и туризмот ќе почне да закрепнува со помош на масовното вакцинирање.
Претставник на иницијативата за словенечките медиуми изјави дека со забраната за премин на границата на сопственици на недвижнини и пловни објекти во Хрватска им се крши уставното право на слободно движење.
Црногорскиот министер за капитални инвестиции Младен Бојаниќ рече дека инсталацијата на првата нафтена платформа на Јадранот е добар проект што ќе и помогне на Црна Гора.
Помошта, како што пренесуваат медиумите во БиХ, е наменета на различни категории на граѓани во земјата.
Во Европската комисија тврдат дека наскоро ќе има опција со која на државјаните на трети земји ќе им бидат признаени потврдите за вакцинација издадени од нивната земја, но дека тоа бара усогласување на системот за издавање на овие документи со европските барања.
Бројот на овие давачки можеби не е конечен.
Лаборант во соодветна опрема доаѓа во хотелските соби и ги тестира гостите.
Просечната цена на SATiN тестот е два долари, додека останатите на пазарот чинат околу 25 долари.
Сите патници имале негативен тест на Ковид-19, стар не повеќе од 72 часа, како и пополнети обрасци за лоцирање на патници.
Вредноста на трансакцијата е 615 милиони евра во готово, а планирано да биде реализирана во третото тримесечје од оваа година.
Мерките за економска поддршка на Грција оваа година ќе надминат 14 милијарди евра, што е двојно повеќе од средствата предвидени во буџетот.
За време на заклучувањето, јавниот превоз ќе се одвива според распоредот за недела и празници, а повеќето вработени ќе работат од дома или ќе земаат слободни денови.
Вкупниот јавен долг на Србија на крајот на минатата година достигна 26,7 милијарди евра, што е најголем износ во последните 20 години, анализираат дел од српските медиуми.
Се претпоставува дека по новиот канал ќе се движат околу 160 бродови дневно, вклучувајќи и танкери со носивост до 300.000 тони.
Како услови за влез во Грција, министерот за туризам наведе вакцинација, здравствено уверение или негативен тест за коронавирус.
Стручниот тим на Lufthansa од 29-ти овој месец ќе почне соработка со новиот менаџмент, за да може јасно да ја дефинира стратегијата и структурата на црногорската авиокомпанија.
Dacia на 20 март ја отвори можноста за пријавување за овој модел, чии испораки ќе започат во септември, а примила повеќе од 1.500 нарачки за својот прв електричен модел, само во првиот час.
Станува збор за инвестиција за истражување, развој и производство на возила од нова мобилност и дополнителна инфраструктура што се мери во стотина милиони евра и коишто Римац до 2025 година би ги развивал во Хрватска, со планот на ЕУ би можел да добие околу 200 милиони евра.
Србија ќе биде првата земја во Југоисточна Европа што ќе ја произведува вакцината Спутник V, а подоцна ќе може да се извезува во соседните земји, се вели во соопштението.
Од црногорската влада се надеваат дека Црна Гора ќе излезе со бројни придобивки по овој проект и дека земјата потоа ќе ја диверзифицира својата економија, бидејќи повеќе нема да зависи само од туризмот.