среда, 28 септември, 2022
Почетна Главна категорија

Главна категорија

Aquarian Space се пофали дека добил 650.000 долари за да развие широкопојасна интернет конекција што ќе ги поврзе Земјата, Месечината, а можеби дури и Марс. Овој стартап има намера да го постави својот прв лунарен систем пред 2024 година. Иако милијарди се трошат за лансирање вселенски мисии за научни цели,...
Крипто-стартапот Gauntlet собра 23,8 милиони долари во новата рунда на финансирање предводена од Ribbit Capital. Во рундата учествуваа и компаниите Polychain и Paradigm. „Блумберг“ прв ја објави веста. Gauntlet собра 4,3 милиони долари во кругот во 2020 година, предводен од Paradigm, по воведниот круг во 2018 година. Платформата Gauntlet обезбедува услуги за...
Платформата за плаќање Payhawk стана првиот бугарски еднорог (стартап од милијарда долари). Во тоа успеа откако во продолжение на Б рунда успеа да собере 100 милиони долари со помош на американската инвестициска  компанија Lightspeed venture partners. Во овој круг, бугарската финтек компанија собра 215 милиони долари, а вреднувањето на компанијата се...
Дигитализацијата овозможи коренити промени во начинот на работењето. Се зголеми индивидуалната продуктивност, се создаде нов квалитет на сработеното. Да знаеш да работиш во Word, Excel, Outlook и PowerPoint, денес е нешто без кое не може да се аплицира за скоро било кое работно место. Токму во полето на дигитализацијата и...
Според директивите на ЕУ, нашата држава треба да обезбеди над 60% од отпадното стакло да биде рециклирано и да не завршува на депонии. Стаклото е единствен амбалажен материјал што може неограничено да се рециклира и притоа да го задржи истиот квалитет.“
Американските групи за ризичен капитал собраа рекордни 128 милијарди долари минатата година.
Глобалната Недела на Претприемништвото е глобална прослава на претприемништвото која оваа година се организраше од 8-ми до 14-ти ноември. Во текот на оваа недела имаше 49 настани, преку кои македонските претприемачи имаa можност да ги промовираат своите бизниси, да го зголемат бројот на деловни контакти, и да дојдат до квалитетни...
Фокусот ќе биде ставен на 8 индустрии и тоа: енергетика, туризам, агритехнологија, е-бизнис, сајбер безбедност, крипто, дигитални финансии и телекомуникации.  
Во исто време, инвестициите во климатските технологии се зголемени за повеќе од четири пати во споредба со 2016 година, кога инвеститорите ги поддржаа почетните компании во секторот со само 6,6 милијарди долари.
Австралиската компанија за графички дизајн Canva стана една од најголемите приватни компании во светот откако беше проценета на 40 милијарди долари. Canva е компанија која нуди шаблони за дизајн кои се состојат од правење честитки за постери, биографии (CV) и календари, и постигна голем раст за време на пандемијата...
Сателитот ќе биде лансиран на почетокот на 2022, според Рајд. Луѓето ќе може да купат реклами со криптовалути, но засега не се знае колку ќе чини една реклама.
Arc Boat е една од неколкуте стартап компании што се натпреваруваат во производството на првата серија модел на глисери со електричен погон.
Примената на роботиката би решила бројни проблеми што ги мачат земјоделците низ целата планета, кои дополнително се комплицираат во пандемијата.
Ричард Чарлс Николас Брансон, англискиот милијардер е роден во Лондон на 18 јули 1950 година. Вчера, тој ги надмина границите и напиша историја летајќи во вселената.
Се очекува трансакцијата да биде финализирана во јули.
Компаниите што нудат виртуелни трансакции во услови на пандемија забележаа добри резултати.
Според истражувањето кое го направи Стартап Македонија, Фондот за иновации и технолошки развој е институција која за над 60% од стартап компаниите во државата е најголемата финансиска и стратешка поддршка во нивниот развој.
Премиерот потсети дека само во последните три години преку ФИТР се поддржани 559 компании со кофинансирани проекти и над 76 милиони евра инвестциии што е неспоредливо, потенцира, со периодот пред 2017 година кога беа поддржани само околу 30 компании.
Најдобрите 4 старт-ап идеи добија по 185.000 денари грант, а евалуацијата ја правеше тим од судии во состав од Катерина Трајковска-финансиски менаџер на ПРЕДА Плус Фондација, Никола Јошевски-генерален директор на ФД "СН финансии" и Димче Поповски сопственик на ДАКА Холдинг.
Во однос на возраста, податоците покажуваат дека 45% од стартапите се основани од лица од 28-35 години. Во Северна Македонија, еден од три стартапи е основан од страна на жена (66.6%), податок кој бележи навистина голем прогрес.
Во лабораториите за производство FAB LABS воспоставени преку овој повик, на младите од 15 до 29 години, ќе им биде овозможен бесплатен пристап до современи технологии како 3D принтери и ласерски машини со кои ќе можат да ги материјализираат своите иновативни идеи.
Почетната цена на изнајмување ќе биде нешто повеќе од пола евро, а секоја минута користење ќе се наплаќа по 0,15 евра.
Новата инвестиција Infobip ќе ја искористи за аквизиции на други компании.
Она што е најважно, кај нас вредноста на подарокот не е видлива. На овој начин сакаме да го усовршиме начинот на покажување внимание преку подарување.