Градови кои се најдобри во Европа за старт-ап компании

51

Париз е прогласен за најдобар град за старт-ап компании, а веднаш по него следат Мадрид и Барселона, во новиот извештај на британската компанија за обука The Knowledge Academy.

Градовите во ова рангирање беа бодирани на скала од 0 до 10 врз основа на бројот на достапни канцелариски простори, цените за изнајмување, близината до врвните универзитети и брзината на интернет, меѓу другото. Сепак, во извештајот не се земени предвид регулаторната позадина, бирократијата или оданочувањето, според Euronews Business.

Франција и Шпанија се најдобрите места за старт-ап

Франција се снајде многу добро на ова рангирање, со два града во првите пет, додека Шпанија доминира на првите три места со два града. Лондон е на четвртото место.

Париз, дом на некои од најдобрите европски универзитети и канцелариски средини, има „државна поддршка и добро развиен екосистем за старт-ап“, се вели во извештајот. Лион, третиот по големина град во земјата и исто така голем универзитетски центар, е рангиран како петтото најдобро место за започнување бизнис, поддржано од една од најбрзите брзини на интернет во Европа.

Мадрид, главниот град на Шпанија, е високо рангиран по брзиот интернет и бројот на достапни канцеларии. Вториот шпански град во првите три, Барселона, ја изгради својата репутација во последните десет години како најголем технолошки центар во јужна Европа.

Лондон, финансиски и универзитетски центар

Како финансиски центар со други предности, Лондон има најголема концентрација на бизнис инкубатори, додека може да се пофали со најголем број на универзитети во топ 250 во Европа и изобилство на канцелариски простор (ако можете да си го дозволите тоа). Главниот град на Обединетото Кралство има најмногу канцеларии, како и највисоки кирии, додека интернетот е најбрз во Лион, јавниот превоз е најпристапен во Париз и највисоката просечна универзитетска оценка е забележана во Манчестер, Велика Британија, се вели во извештајот.