Кој е човекот кој го создаде Hyundai?

34

Корејскиот претприемач Чунг Ју-јунг, кој почина  во 2001 година, беше многу познат по основањето на големата корпорација Хјундаи и имаше директна контрола врз неа до неговата смрт.
Роднините на Чунг сè уште управуваат со голем дел од компаниите создадени од Hyundai. Покрај тоа, овие компании заедно го формираат најголемиот јужнокорејски индустриски конгломерат денес.

Денес името Hyundai го користи автомобилската компанија Hyundai Motor Group, која е на четврто место во светот по производство на автомобили (пред неа се само Toyota, Volkswagen и General Motors).

Интересно е што Hyundai Motor Group поседува и голем дел од акциите на уште еден познат корејски производител на автомобили – Kia Motors.

Можеби е уште позначајно што Hyundai Heavy Industries денес е најголемата бродоградежна компанија во светот. Hyundai теоретски може да изгради бродови до 1.000.000 тони. Покрај тоа, Hyundai е вклучен и во челичната индустрија, производството на лифтови, финансиите и други активности.

Чунг Ју-јунг, основачот на Hyundai, потекнува од скромно потекло и го изградил своето богатство речиси од ништо. Неговата младост беше тешка, бидејќи Кореја во тоа време беше под јапонска окупација.

Тој мораше да ги запре двата бизниси што ги започна (трговија со ориз и продавница за поправка на автомобили) поради јапонската репресија. Дури по Втората светска војна постигна вистински успех. Во 1946 година ја основал компанијата Хјундаи (тоа име грубо значи модерност на корејски).

Интересно, компанијата Hyundai всушност започна како градежна компанија. По Втората светска војна, Чунг Ју-Јунг успеа да добие големи договори за изградба на згради со цел повоена реконструкција на Кореја.

Така Хјундаи изгради брани, автопати, бродоградилишта, па дури и нуклеарна централа. Добро дојде што неговиот помлад брат знаеше англиски и беше во добри односи со американските војници.

Вака започна приказната за Hyundai која трае до ден денес, пренесува Nezavisne novine.