Стартапот кој прв успешно пресади бубрег на свиња на човек најави нови потфати

15

Биотехнолошкиот стартап eGenesis разви генетски модифициран бубрег кој беше успешно трансплантиран на човек минатата недела. Извршниот директор на компанијата вели дека ова е само почеток. Се подготвува трансплантација на срце и црн дроб

Хирурзите од Општата болница во Масачусетс минатата недела објавија дека за прв пат свински бубрег бил трансплантиран на човечки пациент. Овој научен пробив им дава надеж на десетици луѓе кои умираат секој ден чекајќи трансплантација на органи, изјави на прес-конференција директорот на болницата за трансплантација, Јорен Масден. „Сонот на истражувачите за трансплантација е да користат свински органи за да го решат проблемот со недостигот“, додаде тој.

Се разбира, не е толку едноставно. Овој бубрег е развиен од стартапот eGenesis од Масачусетс, кој работи речиси десет години на негенетски модифицирани свински органи за да можат безбедно да се пресадат на луѓе. Сепак, извршниот директор на стартапот, Мајк Кертис, изјави за Форбс дека минатонеделното достигнување е само почеток.

Неговата компанија, која досега има собрано 291 милион долари од инвеститори, сака да ја донесе својата технологија за генско уредување за трансплантација на бубрези, црн дроб и срце во клинички испитувања во следните две години, што ќе ја направи нов играч на пазарот кој, вреди околу 15 милијарди долари.

„Покажавме дека навистина имаме нешто што може да им помогне на пациентите“, вели тој. „За мене, сè е за воведување нова ера на науката и помагање на луѓето кои имаат многу малку опции за третман.