Избран најдобар туристички стартап во Југоисточна Европа

80

Стартап натпреварот , што се одржа минатата недела во Сараево како дел од дводневниот Самит „Отпорност и иновации во областа на туризмот и патувањето“, привлече иновативни и претприемнички луѓе кои бараат решенија за современите предизвици во секторот патувања и туризам.

Четири компании од Босна и Херцеговина и регионот беа поканети да ги претстават своите идеи, а за победник беше прогласен црногорскиот стартап Final Find, со иновативна апликација која им помага на домаќините да ги водат гостите до нивните локации.

Стартап натпреварот во рамки на Самитот беше наменет за технолошки стартап компании од Југоисточна Европа кои носат иновации во туризмот, со фокус на дигитални решенија, примена на вештачка интелигенција и електронски услуги.

Final Find од Црна Гора, GemsAround од Молдавија, Sarajevo VRX Immersive Museum и ViaBalkanika од Босна и Херцеговина беа поканети да ги претстават своите идеи пред четиричлено жири составено од: инвестициски менаџер во Finance in Motion Амра Омерагиќ, менаџер за инвестиции во Amadeus Ventures Хуан Чамаро Ромеу, виш директор за односи со јавноста во SABER Corp EMEA Питер Мелчер и виш потпретседател на Chemonics International Тетјана Дудка.

„Добивме 12 извонредни апликации од различни земји во Југоисточна Европа и избравме четири да ги презентираат своите идеи на Самитот. Сите тие беа брилијантни и неверојатно инспиративни. Имавме тешка задача да избереме победник и сите се согласивме дека победникот е конечниот Пронајдете иако сите беа победници затоа што покажаа извонредни и иновативни идеи“, рече членот на жирито Тетјана Дудка.

За Final Find

Final Find се истакна меѓу натпреварувачите, како што најавија организаторите, со иновативен пристап за решавање на заеднички проблем во туристичкиот сектор.

„Порано домаќините трошеа ужасно многу време насочувајќи ги гостите до нивните локации. Целта на нашата апликација е да го поедноставиме овој процес преку обезбедување на посетителите со подобро искуство и заштедување драгоцено време за домаќините“, објасни Дражен Стојовиќ, еден од основачите на Final Find .

Final Find беше награден со 10.000 долари за својата победничка идеја, која ќе биде основа за развојот на апликацијата, вклучувајќи ја и можноста за нејзино користење офлајн.