Почетна Берза

Берза

На Волстрит цените на акциите паднаа минатата недела бидејќи инфлацијата во САД неочекувано се зголеми, додека европските берзи зајакнаа, најмногу благодарение на добрите деловни резултати на компаниите. На Волстрит, Dow Jones изгуби 0,1 отсто минатата недела, на 38.627 поени, додека S&P 500 се лизна за 0,4 отсто, на 5.005 поени,...
Европските и американските берзански индекси денеска се во пораст, а цената на златото повторно е над 2.000 долари за унца. Франкфуртската берза DAX денеска во 9 часот и 15 минути порасна на 17.135,32 поени, лондонски FTSE 100 на 7.655,81 поени, францускиот КАК 40 на 7.791,78 поени, а московскиот MOEX на...
На валутните пазари, пак, вредноста на доларот во однос на кошницата валути падна втор ден по ред. Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути, утринава се движи околу 104,36 поени, додека вчера во ова време изнесуваше 104,69 поени. Истовремено,...
На Волстрит, берзанските индекси денеска пораснаа втор ден по ред, бидејќи поостриот пад на трошоците во САД од очекуваното ги поддржа надежите дека американската централна банка наскоро ќе почне да ги намалува каматните стапки. Dow Jones зајакна 0,91 отсто, на 38.774 поени, додека S&P 500 порасна за 0,58 отсто, на...
На Волстрит вчера берзанските индекси пораснаа, враќајќи дел од загубите од претходниот ден, бидејќи инвеститорите беа охрабрени од подобрите од очекуваните деловни резултати на неколку компании. Dow Jones зајакна 0,40 отсто, на 38.424 поени, додека S&P 500 порасна за 0,96 отсто, на 5.000 поени, а индексот Nasdaq за 1,30 отсто,...
На европските берзи во средата во првиот дел од денот се тргува внимателно, а индексите стагнираат, по вчерашниот извештај за инфлацијата во САД. Индексот STOXX 600 на водечките европски акции по вчерашниот пад впорасна за 0,1 отсто. Истовремено, лондонскиот FTSE индекс зајакна за 0,49 отсто, на 7.549 поени, додека франкфуртски...
На Волстрит цените на акциите нагло паднаа бидејќи надежите на инвеститорите дека американската централна банка ќе ги намали каматните стапки во мај избледеа по податоците за неочекуван пораст на инфлацијата во САД. Dow Jones загуби 1,36 отсто, на 38.275 поени, додека S&P 500 се лизна за 1,37 отсто, на 4.953...
Европските берзански индекси денеска се главно во пораст, а вредноста на нафтата „брент“ скокна над 82 долари за барел. Индексот DAX на Франкфуртската берза денеска во 9:15 часот порасна на 16.985,94 поени, лондонски FTSE 100 на 7.573,69 поени, московски MOEX на 3.256,75 поени, додека францускиот CAC 40 падна на 7.680,96...
На Волстрит, индексот S&P 500 се лизна од рекордно високо ниво во понеделникот, бидејќи инвеститорите останаа внимателни пред објавувањето на двата извештаи за инфлацијата во САД, што може да влијае на одлуките на американската централна банка. Dow Jones зајакна 0,32 отсто, на 38.797 поени, додека S&P 500 се лизна за...
На Волстрит минатата недела индексот S&P 500 достигна ново рекордно ниво, благодарение на добрите деловни резултати на американските компании, додека тргувањето на европските берзи беше повнимателно. На Волстрит, Dow Jones минатата недела зајакна 0,04 отсто, на 38.671 поен, додека S&P 500 порасна за 1,4 отсто, на 5.026 поени, а индексот...
На европските и азиските берзи во петокот претпладнето се тргува внимателно, додека инвеститорите ги очекуваат новите квартални деловни извештаи од компаниите и економските показатели. Индексот STOXX 600 на водечките европски акции во претпладнето порасна за 0,1 отсто, така што е на пат кон благи седмични добивки. Истовремено, лондонскиот FTSE индекс...
На Волстрит  индексот S&P 500 благо порасна и достигна ново рекордно ниво, близу 5.000 поени, бидејќи пазарот беше поддржан од подобри од очекуваните деловни резултати на компаниите. Dow Jones зајакна 0,13 отсто, на 38.726 поени, додека S&P 500 порасна за 0,06 отсто, на 4.997 поени, а индексот Nasdaq 0,24 отсто,...
Индексите на европските берзи денеска се нерамномерни, додека американските Dow Jones и S&P 500 ги урнаа претходните рекорди и продолжуваат да растат. Индексот S&P 500 полека се приближува до границата од 5.000 поени, а светските берзи забележаа раст на цената на нафтата и пад на цените на златото и...
На Волстрит, индексот S&P 500 достигна ново рекордно ниво во средата, благодарение на подобрата од очекуваната корпоративна заработка и зголемените цени на акциите на технолошките гиганти. Dow Jones зајакна 0,41 отсто, на 38.677 поени, додека S&P 500 порасна за 0,82 отсто, на 4.995 поени, а индексот Nasdaq 0,95 отсто, на...
На Волстрит берзанските индекси пораснаа и со тоа надоместија дел од загубите од претходниот ден, но тргувањето беше претпазливо бидејќи надежите за намалување на каматите во март целосно стивнаа. Dow Jones зајакна 0,37 отсто, на 38.521 поени, додека S&P 500 порасна за 0,23 отсто, на 4.954 поени, а индексот Nasdaq...
На валутните пазари вредноста на доларот во однос на кошничката на валути благо падна. Индексот на доларот, кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути, утринава се движи околу 104,14 поени, додека вчера во ова време изнесуваше 104,38 поени. Истовремено, курсот на доларот во...
Европските берзански индекси го продолжија вчерашниот раст, а во исто време е забележан и скок на цените на нафтата, златото и пченицата. Индексот DAX на Франкфуртската берза денеска во 9:30 часот порасна на 16.928,80 поени, францускиот CAC 40 на 7.632,18 поени, лондонски FTSE 100 на 7.677,19 поени, а московскиот MOEX...
На Волстрит Dow Jones и S&P 500 паднаа од рекордни нивоа, бидејќи по пораките на претседателот на американската централна банка Џером Пауел стивнаа шпекулациите за намалување на каматните стапки веќе во март. Dow Jones загуби 0,71 отсто, на 38.380 поени, додека S&P 500 се лизна за 0,32 отсто, на 4.942...
На европските берзи во понеделник претпладнето повеќето од најважните индекси се во благ плус, благодарение на подобрите од очекуваните деловни резултати на компаниите, но оптимизмот на инвеститорите е ограничен со очекувањата дека намалувањето на каматните стапки ќе оди со побавно темпо отколку што претходно го перципираа. Паневропскиот индекс Stoxx 600...
Европските и американските берзански индекси денеска се претежно во пораст, а истовремено е забележан и скок на цената на нафтата и златото. Индексот DAX на Франкфуртската берза денеска во 9:15 часот порасна на 16.971,14 поени, францускиот CAC 40 на 7.618,24 поени, лондонски FTSE 100 на 7.656,51 поени, додека московскиот...
На Волстрит берзанските индекси значително пораснаа, надоместувајќи ги најголем дел од загубите од претходниот ден, а инвеститорите беа фокусирани на кварталните деловни резултати на компаниите. Dow Jones зајакна 0,97 отсто, на 38.519 поени, додека S&P 500 порасна за 1,25 отсто, на 4.609 поени, а Nasdaq индексот порасна за 1,30 отсто,...
Берзата изработи сервис за податоците за вредноста на уделите и приносите на отворените инвестициски фондови што се објавуваат на нејзината веб страна, каде што со класичен http request може да се пристапи до структуирани податоци за инвестициските фондови во JSON или XML формат. Податоците од овој нов сервис на Берзата се достапни без надомест. За да се...
Цените на акциите паднаа на европските берзи во четвртокот наутро, бидејќи надежите дека американската централна банка ќе ги намали каматните стапки во март исчезнаа, а инвеститорите не сакаат да ризикуваат пред објавувањето на извештајот за инфлацијата во еврозоната. Индексот STOXX 600 на водечките европски акции во првиот дневен пресек беше...
На Волстрит, берзанските индекси нагло паднаа бидејќи инвеститорите беа разочарани од деловните резултати на Alphabet и Microsoft и бидејќи надежите дека американската централна банка ќе ги намали каматните стапки веќе во март исчезнаа. Dow Jones се лизна за 0,82 отсто, на 38.150 поени, додека S&P 500 потона за 1,61 отсто,...