Докажани стратегии за ангажирање квалитетни луѓе – Лошиот избор е многу скап

86

Најважниот фактор за успехот на секој бизнис е способноста да се привлечат квалитетни луѓе. Можете да имате добра идеја, да имате многу капитал, да ја набавите потребната опрема, но ако немате квалитетни, продуктивни и профитабилни вработени, нема да можете да постигнете успех на пазарот. 95% од успехот на секој деловен потфат е одреден од изборот на луѓето кои работат на него.

Еве 8 совети за ангажирање на најдобрите луѓе:

1. Дефинирајте ги потребните вештини и знаења

Пред да влезете во процесот на регрутирање и селекција, треба да дефинирате 3 работи:

а. Резултатите што ги барате од личноста на таа позиција.

Размислете што очекувате да постигне вработениот. Запишете го на хартија. Опишете го работниот ден на лицето од утрото кога ќе дојде на работа до крајот на работното време. Колку појасни сте за резултатите што ги барате, толку полесно ќе го најдете најдобриот кандидат за работата.

б. Вештините потребни за да се постигнат тие резултати.

Утврдете ги вештините и способностите што кандидатот треба да ги поседува за да постигне врвни резултати. Многу компании вработуваат луѓе врз основа на личноста и ставот за подоцна да ги научат на потребните вештини. Тоа е легитимна техника. Но, секогаш е подобро да се бара од кандидатот да покаже дека поседува доволно ниво на одредена вештина пред да го вработите. Под услов да сакате да ги вработите најдобрите луѓе.

в. Лични карактеристики кои кандидатот треба да ги поседува.

Идентификувајте ги личните карактеристики што треба да ги има идеалната личност за позицијата. Дали сакате некој кој е позитивен, амбициозен, вреден, кооперативен, чесен, енергичен итн. Запишете ги сите овие квалитети и рангирајте ги според нивната важност за работата. Ова ќе ја подобри вашата одлука за вработување.

2. Користете што е можно повеќе извори за да најдете добри кандидати

На многу места може да се најде квалитетен персонал.

Првото место каде што треба да барате луѓе е во вашата компанија. Често во самата компанија се среќаваат квалитетни кадри за одредена позиција. Објавете се дека барате личност за дадена позиција. Објавете интерен конкурс, објавете го на огласната табла на компанијата. Прецизно дефинирајте го описот на работата. Ова ќе го направи процесот на регрутирање и селекција полесен и побрз и ќе заштедите значителни трошоци што би ги имале доколку се одлучите за надворешно пребарување.

Друг начин се препораките на постојните вработени. Вклучете ги вашите вработени во процесот на предлагање соодветни кандидати. Тие можат да бидат значаен извор на податоци. Секој човек просечно знае по име и презиме околу 300 вработени. Многу компании денес нудат парични стимулации за своите вработени доколку успеат да најдат личност која добро ќе се вклопи на работното место. Тоа е многу поевтино отколку што една фирма би потрошила за надворешно рекламирање и наоѓање добри кандидати.

Третиот добар метод се вашите лични контакти. Кога имате намера да вработите одредена личност, контактирајте со луѓе што ги познавате, опишете им ја работата што треба да ја работи таа личност, потребните карактеристики и вештини. Тоа може да биде ваш пријател, познаник, но и клиент, адвокат, сметководител, консултант итн. Оваа стратегија може да биде многу ефикасна.

Рекламите во весниците се добар начин за успешно привлекување квалитетен персонал. Треба точно и јасно да ја опишете позицијата што ја барате за да не се пријават лоши кандидати. 80% од луѓето кои ви испраќаат работни резимеа не се соодветни. Најчеста причина за тоа е недоволно јасен опис на должностите и одговорностите.

Веб-страниците се евтин, брз и ефикасен начин да се допре до добри луѓе. Тоа е медиум чија улога во процесот на регрутирање игра сè поголема улога.

3. Проверете ја веродостојноста на податоците во биографијата

Вашиот успех како менаџер значително зависи од правилниот избор на луѓе со кои ќе работите.

Над 50% од резимеата и апликациите за работа се лажни. Затоа е од суштинско значење да одвоите време да ги проверите сите детали наведени во резимето. Проверката на CV и референца е суштински дел од правилниот процес на вработување.

Нагласете му на кандидатот дека политиката на вашата компанија е да ги потврди сите информации. Следно, лично контактирајте со секое лице на кое се повика кандидатот или со непосредниот претпоставен на тоа лице. Објаснете ѝ дека го интервјуирате тој кандидат за одредена позиција. Прочитајте ѝ што навел кандидатот во резимето. Проверете ја вистинитоста на тие тврдења. Прашајте ја за силните и слабите страни на кандидатот.

Често се случува многу компании да не кажат ништо за вработената, бидејќи се плашат дека ќе бидат тужени доколку се „протече“ информацијата за неа. Во тој случај, можете да искористите еден трик. Поставете го следново прашање: „Дали би ја прифатиле оваа личност доколку повторно го отворите конкурсот за таа позиција“. Одговорите од типот „ДА“, „НЕ“ не влегуваат во дискреција на кандидатот и можат да бидат одлична основа за продолжување на разговорот со кандидатот. Доколку одговорот бил „НЕ“ на следното интервју, можете да го прашате: „Зошто вашиот претходен работодавец не ве вработи повторно“.

Затоа е многу важно правилно да ја процените точноста на податоците во биографијата. На овој начин ќе бидете поштедени од грешки при вработувањето, што може да ја чини вашата компанија стотици илјади динари и да ве доведе до огорченост и фрустрација.

4. Успешно интервју за работа

Пред да започнете со процесот на интервју, создадете пријатна атмосфера Многу е важно кандидатот да се чувствува опуштено. Кажете му, на пример: „Овој разговор е само за да се запознаете“. Мојата цел е да откријам дали тоа што го барам се совпаѓа со вашите желби и амбиции“.

Друга важна работа за добар разговор е поставување добри прашања. Редовно поставувајте прашања од типот „Што мислиш“. Кандидатот нека ја разјасни секоја изјава. Користете прашања кои почнуваат со прашални зборови „кој“, „како“, „каков вид“, „зошто“ итн. На пример прашај:

1. Кои беа вашите главни должности на последното работно место?

2. Каков беше вашиот однос со вашиот шеф?

3. Кај кого се пријавивте?

4. Што направи добро, а што лошо?

5. Кои се лекциите што ги научивте од вашата досегашна кариера?

И третата важна работа за процесот на интервју е внимателно да ги слушате одговорите. Дозволете му на лицето да зборува што е можно повеќе. На тој начин, ќе добиете подобро чувство за тоа колку добар кандидат е таа за таа позиција.

Ако слушаш внимателно ќе научиш многу, ако зборуваш само за себе, друштвото и работата, нема да научиш ништо.

5. Направете го интервјуто најмалку три пати

Постои една моќна техника која може значително да ја подобри вашата прецизност во изборот на луѓе на долг рок.

Разговарајте со личноста што ви се допаѓа најмалку три пати. Кандидатот кој ви остави најсилен впечаток во првиот круг можеби нема да биде таков по второто или третото интервју. Кандидатите обично се добро подготвени за првото интервју. Пријатни се, расположени се, се трудат да ве импресионираат, ви подготвиле одговори на повеќето прашања… Дали се такви дури тогаш или тоа е трајна карактеристика на нивната личност, ќе проверите низ неколку кругови на селекција.

6. Вклучете повеќе луѓе во процесот на селекција

И кога ќе бидете сигурни дека го имате вистинскиот кандидат, проверете ја вашата одлука со други луѓе. Прегледајте ги вашите заклучоци преку консултација со колегите кои ќе работат со личноста. Прашајте ги нивните мислења и забелешки. Вклучете ги во процесот на селекција. Тоа е победничка тактика, метод кој ќе ви помогне да ја донесете вистинската одлука за изборот на најдобриот вработен.

7. Не вработувајте личност пребрзо

Одете полека и направете се што е потребно за да ја донесете вистинската одлука пред да ангажирате некого. Одлуката за вработување бара многу размислување пред да ја донесе. Брзите одлуки за вработување обично излегуваат како погрешни.

Грешките во изборот може да доведат до лоши резултати во организациониот дел на компанијата, а често и до неуспех на целата компанија.

Најуспешните менаџери за човечки ресурси на Запад применуваат едно едноставно правило: кога ќе се одлучат за кандидат, чекаат 30 дена пред да му понудат работа. Ова ја прави одлуката за вработување многу подобра и значително го зголемува успехот за вработување.

Како што рекол Вилијам Шекспир: „Побрзај полека“.

8. Откажете се од изборот ако не постои вистинска личност

Компаниите често грешат мислејќи дека ако позицијата е празна, таа мора веднаш да се пополни.

Консултантот за човечки ресурси, Харви Меккеј, наведува дека процесот на регрутирање го спроведувал 6 месеци во исто време, кога барал нови луѓе. Дека успеал да интервјуира 35 кандидати, некои од нив неколку пати, а на крајот ниту еден да не вработи. Тој знаеше дека лошата одлука за вработување е 10 пати полоша отколку воопшто да не се вработува. Лошиот избор е многу скап.

Експертите за човечки ресурси процениле дека погрешното ангажирање ја чини компанијата 6 пати повеќе од нејзината годишна плата.

Со правилна примена на овие 8 принципи, ќе станете одличен менаџер, вашиот придонес во компанијата во која работите ќе стане повреден, а вашето чувство на задоволство и компетентност ќе се зголеми. Сето ова значително ќе го одреди вашиот успех во кариерата. Од денес во иднина. Засекогаш.