Како до стабилни лични финансии?

101

Секојдневното трошење е нешто што влијае на вашите финансии повеќе од какви било големи инвестиции или значајни набавки, како што се автомобил, стан, апарати…

Прочитајте подолу како можете да ги одржувате вашите финансии во добар ред.

1. Откријте каде одат вашите пари

Најлесен начин да го направите ова е да ги следите вашите трошоци. Се разбира, треба да ги следите и приливите, но бидејќи приливите обично се стабилни, трошоците се она на што треба да се фокусирате.

За да го направите тоа што е можно подобро, советот е да се дефинираат пошироки категории, како што се сметки, намирници, излегувања, гардероба и слично.

Доколку плаќате електронски, многу полесно ќе следите каде сте потрошиле и колку, бидејќи имате увид во сите трансакции што ги правите. За оваа задача можете да искористите и некоја од бројните апликации за паметни телефони чија цел е снимање на личен буџет. Ова ќе биде вистинскиот начин да стекнете увид во вашите навики за трошење, а можеби ќе се изненадите колку пари трошите на некои работи кои навистина не ви се важни.

Суштината на овој прв чекор е, како што рековме, да ги разберете вашите секојдневни навики за трошење, бидејќи тие влијаат на вашите финансии многу повеќе отколку некои големи парични одлуки.

2. Поставете цели, но РЕАЛИСТИЧНИ

Кога станува збор за финансиите, постојат три типа на цели:

краторочни

среднорочни

долгорочни

Секој од нив треба да биде конкретен, мерлив, временски ограничен и реален, т.е. остварлив. Последново е можеби најважното, бидејќи нереалните цели често доведуваат до фрустрација.

Бидејќи не е можно да се работи на сите овие цели истовремено, одредете која цел ви е приоритет и, доколку е можно, вклучете ги другите членови на семејството во работата кон постигнување на целта.

Често може да слушнете од експерти за лични финансии дека првата цел треба да биде создавање на т.н резервен фонд. Тоа се средства за непланирани трошоци и претставуваат основа на вашата финансиска сигурност.

3. Направете план

Откако ќе ги направите претходните две работи, време е за централниот дел од приказната, т.е. време е да го направите вашиот финансиски план.

Плановите можеби изгледаат поинаку, но важно е што ви помагаат да ги зголемите личните приходи. Правилото 50/30/20, може да ви помогне да започнете.

Правилото 50/30/20 е лесен метод за буџетирање кој може да ви помогне ефикасно и одржливо да управувате со вашите финансии. Основното правило е да го поделите вашиот месечен приход  во три категории: 50% за основни потреби, 30% за желби и 20% за заштеди или отплата на долг.

За сите кои претпочитаат формални начини на работа, вистинскиот начин е да направите финансиски план за следната година и да го поделите по месеци – подредете ги категориите на вашите трошоци (трошење, штедење, отплата на долг) во редови и направете колони „планирани“ и „постигнато“.

4. Следете ги достигнувањата

Овој дел доаѓа на крајот, но бара најмногу енергија.

Треба да следите дали вашиот план се спроведува како што сте планирале или дали има простор за корекција. Ако планот отстапува на некој мал начин (на пример, овој месец не можете да одите во кино, но саканиот филм ќе го гледате дома), тогаш можете да продолжите да го спроведувате планот.

Меѓутоа, ако има некои големи отстапувања, тогаш треба да размислите дали плановите што ги поставувате се реални или навистина ви се толку важни. Не двоумете се да го прилагодите планот доколку е потребно.