На овој начин ќе оставите добар впечаток на интервјуто за работа

48

Интервјуто за работа е секогаш стресен момент во животот. Настојувајте да бидете подобри од другите кандидати, адреналинот е на врвот и направете сè за да ја добиете работата.

Во идеален свет, искуството и вештините што ги поседувате треба да бидат доволни за да ја добиете работата, но има некои делови од интервјуто за работа кои би можеле да бидат клучни при изборот на кандидат.

„Доколку кандидатот e лош на интервјуто, нема ништо што може да направи за да се спаси“, изјави за HuffPost Даниел Спејс, кој работи во човечки ресурси за големи технолошки фирми. „Сум видел случаи кога луѓето завршуваат лошо поради крајот на разговорот. Но, сум видел и просечни интервјуа кои одат навистина добро поради неколку клучни ситници“, додава тој.

Имено, постои начин како да го подобрите интервјуто за работа. Тимот кој работи во човечки ресурси и на директорски позиции ги наведе клучните работи што секој треба да ги прави на крајот од самото интервју за работа.

Дојдете подготвени
Важно е да дојдете подготвени и со насочени прашања, но никогаш не смеете да критикувате. Откако интервјуерот ќе ве праша, оставете простор за вашите прашања на крајот. Не кажувајте дека немате прашања.

„Имав кандидати кои би ми поставиле само едно прашање на крајот од интервјуто. Тоа не е добар знак. Тоа сигнализира недостаток на интерес, недостаток на стратешка способност, недостаток на искуство. Затоа, мислам дека е навистина важно е да дојдете на интервјуто подготвено со дополнителни прашања“, вели Лаура Хантинг, извршен директор на агенција за таленти.

Таа даде неколку примери на прашања кои треба да се постават на крајот од интервјуто, како на пример: „Како ќе знаете за три месеци дали сте ја ангажирале вистинската личност? Што прават најуспешните членови на тимот поинаку од просекот? Дали можам да одговорам на  други прашања за да дознаете повеќе за мене и моите искуства и вештини?”

Но, постојат прашања кои можат да направат повеќе штета отколку корист, пренесува Index hr. Спејс предупредува да не прашувате дали се сомневаат во вас бидејќи тоа може да ви се одби во глава.

„Не можете да барате од нив да размислуваат за вас во негативно светло. Сретнав многу луѓе кои се чувствуваа непријатно кога интервјуерот им го кажа тоа. Само ќе добиете досаден одговор како: „Мислам ти одговори на сите мои прашања во овој момент.“ Дали е тоа впечатокот што сакате да го оставите?

Обратете им се на луѓето со нивното име и воспоставете контакт со очите
Една од најважните работи на крајот од интервјуто за работа е да им се заблагодарите на луѓето кои ве интервјуирале бидејќи тоа покажува професионализам. Исто така, не е на место да им се обраќате по име за да им дадете до знаење дека ви е апсолутно јасно со кого разговарате.

„Поголемиот дел од времето кога интервјуираме, на крајот слушаме „во ред, одлично, благодарам“. Лора Хантинг исто така забележува дека кандидатите често забораваат на говорот на телото, како што е контактот со очите. Но, тој вели дека тие основни активности ги прават интервјуата за работа поприродни.