Како да препознаете лоши работни услови пред да потпишете договор

87

Во ситуации кога финансиските околности се предизвикувачки и се чини дека секоја работа е подобра од без работа, важно е да ги погледнете условите за работа, внимателно да размислите и да донесете информирана одлука.

Во тешки финансиски времиња, кога некој договор се чини подобар од ниеден, важно е внимателно да размислите. Некои се потсетуваат на онаа изрека: „Да знаев!?“. Во некои ситуации едноставно не вреди да се најдеш во ситуација кога ниту платата не може да го надомести стресот, лошата работна атмосфера, проблематичните меѓучовечки односи или секојдневниот грч во стомакот пред да одиш на работа.

Поволно е таквите знаци да се забележат веќе на интервјуто за работа, пишува Профитирај. Некои од нив можеби не се доволна причина да ја одбиете работата. Сепак, тоа е секако корисна информација која треба да се земе предвид при разгледување на понудата и пред потпишување на договорот за вработување.

Постојат неколку „предупредувачки знаци“ на кои е важно да внимавате за време на интервју за работа:

1. Вие сте дел од поголем бран вработувања
Ова може да укаже на две сценарија: компанијата е во добри финансиски услови со растечки обем на работа, акумулира проекти и отворање нови филијали или канцеларии, што бара вработување на голем број нови вработени.

Друга можност е лошите работни услови да резултираат со висока флуктуација кај вработените.

2. Надредениот го омаловажува вработениот пред вас
Ако вашиот иден претпоставен отфрли некој вработен пред вас, важно е да размислите зошто таа личност не била отпуштена поради незадоволително работење. Очигледно, тој вработен не направил толку сериозна грешка за да го оправда отказот. Но, останува прашањето: зошто претпоставениот избрал таков грд пристап? Дали ова однесување е соодветно за работната средина во која сакате да бидете?

3. Недефинирани обврски и одговорности
Ако описот на работното место во огласот е збунувачки и нејасен, тоа може да укаже на недостаток на јасност од работодавачот за вашата улога и одговорности. Ова може да значи дека тие нема да ја разберат вашата улога во организацијата, што може да резултира со недостаток на признавање на вашиот придонес. Исто така, постои можност да планираат да ве искористат како универзално решение за сите проблеми, што може да доведе до ситуации кои нужно нема да ви се допаднат.

4. Претерано величење на компанијата
Ако ви се понуди одлична работа со исклучително висока плата и минимален труд, ова е јасен знак да бидете претпазливи. Добриот работодавец нема да создаде нереални очекувања, бидејќи знае дека вистината ќе излезе на виделина порано или подоцна. Во тој случај незадоволните вработени ќе си заминат, а работодавачот повторно ќе почне да бара нови работници.

5. Оглас за работа кој е активен веќе неколку месеци
Огласот за работа кој често се повторува или има долг рок за пријавување не е нужно причина за загриженост, но важно е да се земат предвид неколку фактори при оценувањето. Ако се работи за дефицитарни занимања или специјализирани позиции, не е невообичаено рекламите да бидат активни долго време. Од друга страна, доколку работното место може лесно да се пополни, може да биде причина за сомнеж доколку платата и другите услови не се во согласност со очекуваните обврски што ги има работодавачот кон кандидатите.

6. Недостаток на јасна визија
Прашањето „Каде се гледате себеси за пет години? тој е стандарден при интервјуата за работа и му помага на работодавачот да ги разбере вашите цели во кариерата. Но, истото прашање можете да го поставите и на начин како: „Како го дефинирате успехот на оваа работна позиција?“ или “Како се развиваат твоите најдобри вработени по пет години?” Работењето за компанија која јасно гледа долгорочни резултати и планира како да го поттикне развојот на своите вработени и бизнисот е исклучително важна. Нејасен одговор на овие прашања може да укаже на недостаток на јасна визија, што може да го попречи вашиот развој во таа компанија.

7. Барање за исплата пред започнување на работниот однос
Добрата компанија никогаш нема да бара од потенцијалниот кандидат или нов вработен да плати за нешто пред вработувањето, без разлика дали се работи за обука за работа, психолошко тестирање, опрема или работна униформа.