понеделник, 5 декември, 2022

Бизнис едукација

Деталите од животот на Џек Ма (57), ’таткото’ на Алибаба, како и професионалните ситници не се толку  достапни на интернет. Веќе некое време  Ма официјално не се појавува во јавноста, но, затоа неговата платформа Alibaba работи со полна пареа со своите корисници (околу 1,3 милијарди) и ланскиот приход од...
Корисник на Редит ги прашал готвачите на кои работи треба да  се обрне внимание при посетата на ресторан за да ги избегнат лошите ресторани. Корисниците на Редит великодушно ги споделија своите мислења, а некои од нив се претставија и како готвачи, пренесува Дневник.хр. Подолу ги споделуваме нивните совети, па проверете...
Несомнено е дека големиот Чарли Чаплин (1889-1977) знаел барем некои од тајните кои водат до самиот врв на светот. Уште како млад уметник и бизнисмен постигна невиден успех и популарност, а на самиот почеток на кариерата стана дел од лигата на најплатените актери. Што знаел и применувал Чаплин во својата...
Храната, облеката и киријата генерално се на врвот на листата на основни човечки потреби. Во моментов, целиот свет, особено Европа, минува низ период на буквално секојдневно поскапување на основните прехранбени производи, за што сведочат податоците за историски високата инфлација на ниво на ЕУ и еврозоната. Зголемените цени на храната и...
Освен технички вештини, успешниот лидер треба да ги совлада и меките вештини. Познати кај луѓето како интерперсонални вештини, меките вештини како преговарање, градење на морал и одржување на односи се клучни за успехот на лидерот. Ова се вештините кои треба да ги поседува лидерот за да биде успешен во...
Еден психолог им го одржал следното предавање на своите студенти. „Секојдневно се соочуваме со предизвици и препреки, кои ни помагаат да растеме и кои не дефинираат. Но, кога ќе навлезе стресот, тој може да ги направи работите целосно невозможни. „Тоа дури може да не парализира и да не спречи да...
Андреј Курпатов познатиот руски доктор психотерапевт, писател и колумнист со многу публикации, ги постави златните правила од неговиот живот. Ние предлагаме да ги прочитате бидејќи можеби и вас ќе ви одговараат. Творецот на современиот психолошки модел, автор е на повеќе од стотици научни трудови и неколку десетици монографии, раководи со...
Велат дека на интелигентните луѓе им е потешко во животот отколку на оние кои не се. Иако на прв поглед се чини дека ваквата констатација нема многу смисла, кога ќе размислите, можеби може да се донесе таков заклучок. Интелигентните луѓе често подобро ги перципираат работите, знаат да бидат почувствителни...
I ВОВЕД Една од позначајните измени во Законот за трговските друштва е проширување на можноста за трансформирање на заем во влог во друштво, односно конвертибилен заем. Оваа можност е воведена со измените на Законот за трговски друштва, а кои измени се објавени во Службен весник на РСМ бр. 99/2022 од...
Често се враќаме од продавница со повеќе купена стока, прочитајте: повеќе потрошени пари отколку што планиравме. Иако има сè повеќе совети како да избегнете импулсивно купување, тоа е сè потешко, поради генијалноста на трговците кои во соработка со психолозите и проучувајќи ги нашите навики и склоности „произведоа“ многу трикови за...
За жал, голема е веројатноста во текот на кариерата да морате да се справувате со „лоши“ колеги, односно оние кои не ви одговараат или едноставно внесуваат немир во работната средина. Не мора да биде некој што е во вашиот тим, но може да биде и шеф или колега кој е...
Дејв Ремзи е добро познат финансиски гуру кој им помага на луѓето да „преземат контрола“ над своите пари и да се ослободат од долговите. Кога имал 26 години поседувал повеќе од милион долари, но имал и многу долгови кои произлегле од неговите инвестиции во недвижнини. Поради тоа банкротирал, а откако...
„Нема смисла да се ангажираат врвни шахисти, а потоа да се третираат како шаховски фигури. „Големиот лидер е одличен слушател. Одличен менаџер е одличен ментор. Ги охрабрувам моите вработени да мислат дека можат да победат!“, Гери Вајнерчук. Станува збор за текст кој своевремено на LinkedIn го објави Олег Вишнеполски, глобален технички...
Инфлацијата во светот си го зема данокот, а сè, од енергија до храна доживува силен пораст на цените. Мултимилијардерот, инвеститор и основач на Беркшир Хатавеј, Ворен Бафет, вели дека луѓето можат да направат одредени потези за да се заштитат од ефектите на инфлацијата. На годишното собрание на акционери Бафет предложи поради...
Google не секогаш ги истакнувал своите менаџери. Во 2002 година, компанијата спроведе експеримент за да види колку шефови на сектори навистина се потребни со едноставно отстранување од позициите. Тестот не помина многу добро. Не само што Google откри дека менаџерите се од витално значење за бизнисот, туку исто така идентификуваше...
Бидејќи инфлацијата постојано ја зголемува цената на речиси сè, поважно е од кога било да се следи како ги трошите парите. Меѓутоа, со текот на времето, дури и потрошувачите кои најмногу се грижат за својот буџет може да бидат „фатени“ како трошат повеќе отколку што им е потребно за одредени...
Томас Корли, американски деловен аналитичар, пред неколку години изврши истражување со цел да ги разгледа навиките на богатите. За петте години што ги собирал податоците, тој дошол до неколку важни заклучоци во врска со начинот на живот на милионерите и нивните навики: Повеќето си поставиле и напишале цели и ги...
Михаил Литвак е еден од најпознатите светски психолози. Овие 20 совети, иако кратки, доколку навистина ги разберете и примените во животот, нема да има пречки за вас. Д-р Литвак развил систем што го нарекол „психолошко аикидо“ и бил првиот што го користел. Почина во 2020 година, но зад себе остави...
Google има исклучително добро развиени сектори кои вработуваат и оценуваат нови кандидати. Затоа е многу интересно да се погледнат препораките кои тимот на Google ги проследил до LinkdIn, реномирана платформа за вработување и споделување деловни информации. LinkedIn секоја година објавува листа на компании кои според нив се најдобри за напредокот на...
Кога барате работа, најважните аспекти што треба да се земат предвид вклучуваат плата, работна средина и задоволство од работата. Потрагата по најплатените работни места во светот е она што го бараат повеќето луѓе и сите имаме право на тоа. Но, вршењето високо платена работа не е лесна прошетка, туку...
Некогаш беше очигледно што е тоа што вработените го сакаат од работата. Пред пандмијата, поголемиот дел прифаќаа дека целта на секој висококвалификуван вработен во канцеларија – да напредува на корпоративната скала што е можно побрзо. Тоа посебно е изразено во САД, каде има голема конкуренција и нагласен натпреварувачки дух. Сепак,...
Терминот „фјучерси“(futures) сам себе се објаснува - овие договори се извршуваат во иднина. Што е фјучерс договор? Тоа е договор кој бара испорака на одредено средство по одредена цена во иднина. Купувачот на фјучерс е должен да го купи средството на однапред определен ден, додека продавачот е должен да го продаде. Двете обврски...
Извештајот за парични текови (Cash flow) е изведен финансиски извештај во којшто се прикажани приливите и одливите на готовина по основ на оперативни, инвестициски и финансиски активности во текот на пресметковниот период. Извештајот се однесува за одреден временски период во којшто се прикажани промените во паричните текови предизвикани од промените...
Книгата That Will Never Work - Марк Рендолф, првиот извршен директор и основач на „Нетфликс“ Нетфликс моментално има над 215 милиони корисници и 9.500 вработени, па неговиот успех изгледа многу очекуван, па дури и неизбежен. Но, оваа компанија од првиот ден на основањето имаше само двајца основачи, мал тим и...