Стратегии за создавање тим со високи перформанси

40

Во филмовите, дури и најмоќните херои понекогаш треба да состават тим.

Во реалниот живот, деловните лидери често го прават истото: собираат тимови со високи перформанси за да постигнат важни деловни цели кои ги поттикнуваат нивните компании напред. Користејќи фокус, мотивација, експертиза и синергија, овие тимови го постигнуваат она што просечната работна група не може, пишува Форбс.

Идеално, компаниите ќе имаат групи со високи перформанси на работа во секое време, не само кога ќе се појават посебни предизвици или можности. Меѓутоа, за да се постигне ова, често е потребна промена во начинот на кој тимовите се составуваат, се снабдуваат со ресурси и се водат.

Еве неколку совети и стратегии кои бизнис лидерите можат да ги користат за да развијат тимови со високи перформанси во нивните организации:

Направете ја мисијата јасна
Фокусот е клучниот фактор што го разликува тимот со високи перформанси од нормалната работна група или сектор. Од самиот почеток мисијата мора да биде јасна. Колку повеќе има нејаснотии, толку повеќе ќе има потенцијал за потрошено време и залудно потрошен труд.

Целете кон тимски играчи
Регрутирањето за тимови со високи перформанси треба да оди подалеку од идентификување на најталентираните или најквалификуваните кандидати. За да се постигне синергија која е клучна за високи перформанси, членовите на тимот мора да бидат посветени на тимска работа. Напнатоста што ја носи големото его кај тимот може да функционира во филмовите, но тоа не е склоно да работи на тимови со високи перформанси.

Најдобрите тимски играчи ќе бидат флексибилни и прилагодливи, подготвени да се вртат кога е потребно додека проектот напредува. Одличните тимски играчи се исто така одлични комуникатори бидејќи се способни активно да слушаат и јасно да се изразуваат. Кога лошата комуникација води до недоразбирања, ефективноста на тимот може да настрада.

Прифатете ја различноста на мислите
Комплексноста е клучна карактеристика на денешниот деловен свет. Затоа, за да бидат успешни, компаниите треба да бараат да му служат на глобалниот пазар кој очекува високи нивоа на достапност, квалитет и ефикасност. Задоволувањето на потребите на овој пазар бара иновации што произлегуваат од различноста на мислењата.

Во деловниот свет е широко прифатено дека уникатните перспективи носат уникатни идеи. Додека лидерите градат тимови со високи перформанси, тие мора да се стремат да вклучат членови на тимот кои носат различни позадини, искуства и перспективи. Тим со ограничена перспектива ќе се бори да најде креативни решенија кои ги задоволуваат барањата на денешниот глобален потрошувач.

Обезбедете постојано лидерство
На тимовите со високи перформанси им требаат лидери со високи перформанси чија должност започнува со процесот на регрутирање и не завршува кога тимот ќе се формира. Лидерите мора да продолжат да обезбедуваат постојана проценка, повратни информации и охрабрување додека не се постигне целта.

Една од клучните улоги што ја играат лидерите е управувањето со динамиката на тимот. За да се поттикне соработката, лидерите можат да помогнат да се создаде безбедна и инклузивна средина каде што сите членови на тимот се чувствуваат овластени да понудат мислења и да ги охрабруваат другите да размислуваат. Создавањето таква средина може да значи да се вклучите во промовирање и поддршка на одредени членови на тимот и да се нагласи вредноста на различноста и инклузивноста.

Иако лидерите можеби ќе треба редовно да ги прилагодуваат своите тимови за да постигнат високи перформанси, тие треба да се спротивстават на искушението за микроменаџирање. Соработката, иновативноста и ефикасноста произлегуваат од довербата, додека микроменаџментот има тенденција да ја поткопа довербата и да внесе непотребен стрес.

Лидерите мора постојано да проценуваат дали нивните тимови го имаат она што е потребно за да бидат успешни. Како што тимовите напредуваат кон своите цели, тие може да откријат дека им е потребна дополнителна поддршка за да го направат следниот чекор. Ова може да вклучува повеќе ресурси, напредна обука или додавање нови членови на тимот кои имаат различни вештини.

Градењето тим со високи перформанси не е нешто што може да се направи преку ноќ. Во многу случаи, од лидерите ќе се бара да прифатат нови парадигми и да создадат нови средини во кои тимовите можат да постигнат оптимални перформанси. Меѓутоа, штом ќе ја направите промената, ќе откриете дека сте поспособни да се прилагодите на новите предизвици и брзо да постигнете невидени цели.