Изреката „помалку е повеќе“ важи и за мотивационите писма, еве зошто

27

Има одредена дебата за тоа дали треба да напишете мотивационо писмо кога аплицирате за работа. Иако некои регрутери веруваат дека ова не е неопходно, тоа може да помогне да се премости јазот помеѓу вашето искуство и позицијата за која аплицирате.

Ако работата е „нешто за кое сте навистина страсни“, вели Сајмон Тејлор, поранешен регрутер на Дизни, можеби вреди да се размисли да креирате мотивационо писмо за навистина да се истакнете.

Ако барате работа или сакате да смените постоечка, искористете го викендот за да напишете мотивационо писмо, а еве неколку деловни совети препорачани од Сајмон Тејлор од CNBC Make It.

‘Помалку е повеќе’
Кој ќе заврши да го погледне вашето мотивационо писмо веројатно нема да има часови да потроши на него. Затоа, ќе сакате да бидете концизни во вашите аргументи зошто сте вистинските за оваа позиција. За повеќето мотивациони писма, сè што ви треба е воведна реченица, неколку точки и завршна реченица.

Ако самиот Тејлор пишуваше мотивационо писмо, на пример, тој би започнал со воведна реченица како: „Мислам дека овој маркетинг директор би ми одговарал одлично, со оглед на моето искуство. Еве три главни причини зошто верувам дека можам да придонесам за компанијата“.

Потоа ќе напише три параграфи во кои ќе ги наведе сите причини зошто би бил одличен, вклучувајќи го и типот на квалификации што ги стекнал во неговата досегашна кариера. Потоа ќе го заврши пропратното писмо со реченица како „Со нетрпение очекуваме да разговараме за оваа задача понатаму“.

„Помалку е повеќе“, тврди тој.

“Помалку е повеќе“ е израз кој обично се поврзува со големиот германски архитект Лудвиг Миес ван дер Рое, кој бил поборник за минималистички стил во архитектурата, со што се постигнува врвен израз.