Знаци дека понудата за работа е измама

111

Како природна последица на меѓусебната поврзаност на светот, интернет измамите станаа вообичаени овие денови. Без разлика дали се работи за недвижен имот, е-трговија, финансии или било што друго – измамниците најдоа начини да го искористат богатството на информации достапни на интернет за да ги ограбат луѓето од нивните тешко заработени пари.

И сега, во 2024 година, забележавме дека овие измами почнаа да навлегуваат на пазарот на труд и да ги искористуваат кандидатите кои се гладни за можности. Повеќето од овие обиди за измама се многу очигледни, додека некои обиди се потешко да се забележат.

Еве неколку знаци кои ќе ви помогнат да забележите измама со понуда за работа.

Процесот на аплицирање беше премногу лесен

Процесот на регрутирање може да биде долг и мачен и за кандидатите и за работодавците. Значи, ако се чувствувате како да беше премногу лесно, веројатно не е вистинско. Ова е особено точно ако сте добиле понуда за работа без никакво интервју или ако треба да разговарате само со една личност.

Во овој поглед, не постои јасно правило за процесот на регрутирање. Некои работодавци ќе се задоволат со вообичаената анализа на CV и неколку рунди интервјуа за да се одреди вредноста на кандидатот. Од друга страна, другите сакаат да користат стандарден тест за компетентност за да обезбедат одредено ниво на способност пред дури и да ги повикаат кандидатите на интервју.

Сакаат да платите за опремата

Без оглед на тоа каква е вашата индустрија, работните места секогаш функционираат на ист начин: добивате одредена договорна сума за одредени дадени услуги. Што и да правите, никогаш не плаќајте за можноста да работите.

Ако некоја компанија ви побара пари во замена за било што, тоа е сигурен знак дека сте измамени. Вообичаените тактики вклучуваат барање од вас да платите за вашата работна опрема, дополнителни такси за наводна обука или барања за авансно плаќање за да го „резервирате“ вашето место.

Бараат чувствителни информации

Не е сосема неочекувано што работодавците бараат лични податоци. Обично, работодавците ќе побараат некаква форма на идентификација, особено кога вршат проверки на позадината или пополнување на документи за даночни цели.

Бидете внимателни да давате чувствителни информации, бидејќи може да се користат за кражба на идентитет или измама.