Најбогатиот човек на светот секогаш ги поставува овие две прашања на интервјуата за работа: Една жена ги одговорила точно!

192

Најбогатиот човек на светот на интервју за работа поставува само две прашања, само една жена одговорила на првото. Џеф Безос е најбогатиот човек на светот, а сега успешната бизнисменка Ен Хиат раскажала за своето искуство со работа со него.

Луѓето со кои соработувал Безос се согласуваат дека тој ја заслужува позицијата најбогат човек на светот. Хиат, која беше негова лична асистентка од 2002 до 2005 година, неодамна за CNBS откри како ја добила оваа работа.

Откако поминала низ неколку тешки круга, таа стигнала до последниот чекор – разговор со милијардер кој во тоа време бил извршен директор на компанијата, пишува N1.

„Безос го започна разговорот со тоа дека ќе ми постави две прашања, од кои едното ќе биде забавна загатка. „Сакам да го процените бројот на прозорци во Сиетл“, ми рече, стана, зеде молив и рече дека ќе брои“, рече Хијат.
„За момент се исплашив. Потоа подзастанав да се смирам, потсетувајќи се да размислам што го мотивирало да постави такво прашање. „Тој сака да види како функционира мојот ум“, си реков.

Хиат ги започна своите пресметки со заокружување на населението на Сиетл на околу милион, претпоставувајќи дека секој од нив има дом, возило, канцеларија или училиште во кое посетувале, а сите имаа прозорци. Вкупната проценка се заснова на просечниот број на прозорци по глава на жител.

„Ги разгледавме сите сценарија, аномалии и можни начини да ги објасниме исклучоците. Имав впечаток дека разговаравме за тоа со часови додека Безос ги запишуваше бројките на таблата и сигурна сум дека целата работа не траеше повеќе од 10 минути“, изјави таа.

Безос ја прашал и кои се нејзините цели во кариерата, а Хиат одговорила дека Амазон е компанија полна со страсни и амбициозни луѓе и тоа ја мотивира, сака да биде како нив и да научи што знаат.

Денес, вели таа, му е благодарна на Безос за сè што ја научил, а работата ја добила веднаш.