First minute или Last minute – предности и недостатоци

45

Доколку веќе размислувате за летен одмор и се прашувате дали се подобри понудите од First minute или Last minute, односно дали е подобро да резервирате сместување сега или во последен момент, запознајте се со предностите и недостатоците на овие опции.

Од февруари, агенциите нудат т.н понуди од прва минута за одмор, на кои можете да заштедите благодарение на попустите за предвремени плаќања и резервации. Додека некои решаваат веднаш да резервираат аранжман, има и такви кои мислат дека е подобро да го испланираат своето патување во последен момент, и да се одлучат за една од промоциите во последен момент.

Месеци порано

Понудите на First minute се објавуваат многу порано од датумот на аранжманот, со попусти до 30% во однос на редовната цена на аранжманот, во случај веднаш да ја платите целата сума или резервација.

Најчесто треба да платите дел од парите до одреден датум, за да добиете попуст, додека остатокот можете да го платите до патувањето. Некои агенции нудат и можност за плаќање на рати.

Покрај попустот, често се избира и first minute бидејќи тогаш имате поголем избор, односно колку сте поблиску до посакуваниот датум, толку е поголема веројатноста да остане само една соба или дури и да се распродаде.

Во овој период сите апартмани се сè уште достапни, можете да изберете место, сместувачки капацитет, поглед, начин на плаќање и слично.

Тоа е една од предностите, бидејќи одморот што го сакате можете да го испланирате по цена што веројатно ќе биде поповолна отколку ако сте почнале да размислувате подоцна.

Во последната минута

Од друга страна, има луѓе кои не сакаат или немаат можност однапред да ги испланираат месеците на летниот одмор, а го чекаат последниот момент за да одлучат каде да одат на одмор.

Последен момент, како што сугерира името, е последниот момент за плаќање за аранжмани за одредена дестинација, а овие понуди се ограничени на одреден датум, број на луѓе или соби, сместување, број на седишта во авионот или автобусот.

Тогаш има малку опции, а има малку време за размислување.

Ваквите аранжмани најчесто се најавуваат неколку дена пред патувањето, а попустите можат да бидат и 50% од реалната цена на аранжманот. Се подразбира ако  сте подготвени веднаш да платите и да одите до вашата дестинација.

Избор наспроти цена

Во првата минута варијанта треба да планирате многу порано, но можете да изберете и да платите помалку, додека во варијантата во последната минута веројатно ќе платите уште помалку, но плаќате веднаш, заминувате за ден-два и го добивате преостанатото сместување.

И двете опции имаат свои предности и недостатоци и нудат заштеда на попусти.