Навики кои ќе ви помогнат да ја зголемите продуктивноста

52

Бизнис порталот Inc наведе четири навики кои можат да ја зголемат продуктивноста, а тоа се поставување јасни цели, приоритети, правење паузи и учење да се каже не.

Поставете јасни цели
Со поставување на конкретни, остварливи цели, можете да ја зголемите продуктивноста. Според резултатите од неколку студии, поставувањето цели може да ја зголеми продуктивноста за 30 проценти. Вакви цели треба да си поставувате секој ден, секоја недела и секој месец.

Поставете приоритети
Давањето приоритет врз основа на нивната важност и итност може да ви помогне да се фокусирате на она што е суштинско. Клучот е да разберете што е секогаш важно за вашата кариера, што може да биде пресвртница во вашата професија.

Со оставање настрана она што ви е помалку важно, го елиминирате стресот и добивате повеќе време да се посветите на она што е навистина важно. Ако не ставате приоритет, лесно може да ви се одвлече вниманието, што покажува дека се фокусирате на она што не можете да го контролирате. Ова може да предизвика стрес и исцрпеност наместо да се фокусирате на тоа што можете да влијаете и што сакате да правите.

Земете паузи
Најдобар начин за борба против исцрпеноста е да се одморите. Истражувањето исто така покажа дека правењето повеќе паузи на работа доведува до помал стрес. Паузата може да биде во форма на прошетка, медитација или некоја друга активност која ве релаксира.

Научете да кажувате не
Учењето да кажете не ви овозможува да ги минимизирате вашите обврски и да се фокусирате на она што е важно за вас. Оние кои имаат проблем да кажат не имаат поголема веројатност да доживеат стрес, исцрпеност и депресија.