Како психолошката несигурност може да ве чини работа

73

Многумина од вас кои штотуку влегуваат во светот на работата, оние кои сè уште имаат недоволно искуство или оние кои влегуваат во претприемничките води, секако се соочија со феномен кој не би можеле да го наречеме редок, особено во последните неколку години. Психолошката несигурност може, имено, да биде голема пречка за постигнување деловен успех. Јасно е дека ќе трпи и продуктивноста, па едноставно ниту вработениот ниту претприемачот, односно сопственикот на компанијата нема да можат да бидат задоволни.

Стравот од губење работа, неизвесноста од одложените плати или мобинг може да предизвикаат огромен стрес со кој поединците не можат да се справат. Токму затоа чувството на психолошка сигурност е еден од главните предуслови за задоволство и останување/задржување на вработените во компанијата. Дополнително, вработените може да се чувствуваат несигурни доколку често се под стрес поради планираните, а уште поненадејни непланирани промени, кои се неопходни поради движењата на пазарот, за да не заостанат зад конкуренцијата.

Чувство на сигурност
Ако гледаме во поширока смисла, чувството на сигурност е основна човечка потреба. Психологијата посочува како тоа зависи од различни елементи. Не е важно каде бевте и што правевте, чувството на сигурност ни е важно, а економската благосостојба тука не игра пресудна улога.

Од перспектива на работодавачот, важно е навреме да препознаете каков став имаат вашите вработени кон промените. Доколку промените се големи и бараат дополнителен труд, работа и време, вработените ќе почнат да пружаат тивок отпор, т.е. тивка оставка или работа во грч. Одбивањето да се промени всушност е страв од промена. Промената носи нешто ново, непознато, неистражено, а кога сме на таков терен се чувствуваме несигурни.

Кимберли Вилсон, организациски психолог и терапевт, истакнува дека анксиозноста на работното место може да се развие и ако има токсична атмосфера на вашата работа, ако се постават нереални очекувања пред вас, ако нема доволно вработени, ако има силна конкуренција меѓу колегите, ако не ви е обезбедена соодветна обука, не добивате плата за прекувремена работа или вашето здравје, благосостојба или безбедност не се приоритет.

Важно е секоја промена да се објави со валидни аргументи, да им се даде на вработените реален рок и остварливи цели. Во тој случај, чувството на сигурност нема да биде значително нарушено. Ако исто така им потврдите дека знаете што правите и дека компанијата ќе напредува, тие со доверба ќе прифатат големи промени. Важно е да се комуницира. Улогата на првиот човек на компанијата е, меѓу другото, секогаш да им биде достапен на своите вработени.

Отпорност во работната средина
Една техника која секако може да ви помогне е развивањето на издржливост на работното место. Отпорноста во работната средина се однесува на способноста за справување со стресот, притисоците и предизвиците на работното место, а се развива преку зајакнување на менталната цврстина.

Отпорноста е клучна вештина која треба да се развие за успешно справување со предизвиците на работната средина. Промена на начинот на размислување, развивање на емоционална интелигенција, градење мрежа за поддршка, грижа за себе и прифаќање на неизвесноста се само дел од стратегиите кои можат да ни помогнат во овој процес. Според зборовите на Питер Дракер: „Сè што знаеме за иднината е дека ќе биде поинаку“. Затоа, да бидеме издржливи и подготвени за промени, бидејќи тоа ќе ни овозможи да растеме и да успееме во работната средина.

Управување со тимот

Начинот на кој управувате со тимот значително влијае на создавањето психолошка безбедност. Со цел да се обезбеди психолошка безбедност на вашите вработени, создадете стимулативна работна средина. Вклучете ги во одлучувањето во одредени деловни сегменти. Вработените сакаат нивниот глас да се слуша и почитува. Тоа многу влијае на самодовербата. Внимавајте да не ја оштетите постигнатата самодоверба или да не го загрозите нивното чувство на сигурност со некоја ваша реакција или постапка.

Една од причините за напуштање на компанијата е токму чувството на несигурност на работното место. Доколку е вработен во финансиски проблеми, а платата му е нередовна, ќе го совлада чувството на несигурност и ќе го разбуди желбата за посигурно работно место со повисоки и редовни примања.

Истражувањата покажаа дека навистина постои многу силна врска помеѓу недостатокот на психолошка безбедност и високата стапка на обрт на вработените. Никој не сака да се чувствува несигурен. Ако не им обезбедиме мирно и безбедно работно место, ги ставаме вработените низ многу неволји. Со првиот брод на надежта за подобро утре ќе запловат до некоја попрофитабилна деловна дестинација, која ќе им ги обезбеди сите услови за психолошка сигурност.

Наместо заклучок

Концептот на „откажување од работа“ стана актуелен во последниве години. Вработените се сè повеќе склони кон брзи промени во работната средина, особено затоа што условите за работа не им одговараат.

Многу експерти сметаат дека менаџерите прво мора да сфатат како да создадат работна средина која е доволно привлечна за вработените да уживаат во нивната работа, а како резултат на тоа, продуктивноста ќе биде поголема.

– Ве повикувам да работите на работни места што ви се допаѓаат. Не сте нормални ако продолжите да прифаќате работни места што не ги сакате затоа што мислите дека тоа ќе изгледа добро во вашата биографија, вака легендарниот инвеститор Ворен Бафет секогаш ги советувал своите студенти.