Три фрази кои треба да ги избегнувате на интервју за работа

90

Нолан Черч, поранешен регрутер во Гугл, истакна три фрази за кои смета дека е погрешно да се користат на интервју за работа. Тој објасни зошто тие фрази треба да се избегнуваат.

Ова се однесува на претставување себеси како некој кој работи напорно или некој кој е перфекционист, префрлајќи ја вината на поранешните соработници и велејќи дека не знаете нешто.

„Работам напорно“ или „Јас сум перфекционист“

Како што советуваше Черч, кога ќе ве прашаат што можете да подобрите, не користете фрази што прават да изгледа дека немате што да научите. Тоа може да бидат фрази како „Работам напорно“ или „Јас сум перфекционист“. Тој истакна дека со тоа може да оставите впечаток на нечесна личност или, пак, дека искрено мислите дека не можете да станете подобар работник од тоа што сте.

„Не ве вработувам за да бидете совршени. Ве ангажирам за да (кариерата) растете со нас“, истакна Черч, која препорача наместо гореспоменатите фрази, да ги наведете грешките што сте ги направиле, што сте научиле од нив и како напредувавте.

Префрлање на вината

Тој исто така препорача да не кажувате ништо негативно за луѓето со кои сте работеле. Тој верува дека треба да преземете одговорност бидејќи тоа покажува дека сте доволно скромни да признаете дека не сте совршени и дека сте подготвени да научите од вашите грешки и да станете подобри.

“Не знам”

Черч истакна дека треба да избегнувате да одговарате со „не знам“ на интервјуата за работа. Тој е на мислење дека со тоа ќе создадете впечаток кај работодавецот дека нема да можете да ги извршувате работните задачи. Оваа препорака особено се однесува на младите кои штотуку ја започнуваат својата кариера. Поранешен регрутер на Google нагласи дека е соодветно да се објасни како би постигнале одредена задача. Затоа, дури и на интервјуто треба да покажете дека имате идеја како да направите нешто, пишува CNBC.