среда, 5 октомври, 2022
Почетна Човечки ресурси

Човечки ресурси

Глобалната мрежа на ревизорски, даночни и финансиски советодавни фирми на KPMG ќе инвестира 160 милиони долари во зголемување на платите за 35.000 свои вработени. Во објавата на LinkedIn со наслов „Инвестирање во нашите луѓе“, Пол Ноп, претседател и извршен директор на KPMG во САД, напиша дека зголемувањето на платите е...
Google планира да го зголеми породилното и отсуството за своите вработени, пишува Business Insider. Од компанијата информираат дека породилното отсуство ќе се зголеми од 18 на 24 недели, што е речиси 6 месеци. Татковството, пак, ќе се зголеми на 18 недели, наспроти 12 недели досега. Google планира и да го зголеми...
Компаниите од еврозоната станаа очајни во потрагата по работници, особено во многу бараните професии како што се ИТ. Затоа воведоа парични бонуси за одредени фази од процесот на селекција. Фајненшл Тајмс го наведува примерот на „Deutsche Familienversicherung“, брзорастечка осигурителна компанија, чиј основач Стефан Кнол смислил досега незамислив начин за привлекување потенцијални...
Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска во интервју за Алсат ТВ, информираше дека Министерството во моментот  работи на измени и дополнување на Законот за заштита од вознемирување на работното место.  Според неа целта на  измените се  работниците да бидат што повеќе охрабрени да пријавуваат мобинг на работното место. „Работиме ...
Нова година, нови цели, а луѓето се желни за промени или барем да донесат некои нови одлуки за кои мислат дека ќе им донесат напредок и просперитет. Така, излегува дека јануари е месецот кога повеќето вработени даваат отказ, бидејќи во просек секој петти човек бара нова работа. Ник Кирк, директор на...
Јануари е време кога луѓето си поставуваат нови цели и бараат промени. Работата е голема ставка во животот, па затоа е првото нешто што многумина одлучуваат да го променат. Во просек, секој петти човек бара нова работа во новата година. Што е тоа во јануари што ги тера луѓето да...
Ентони Клок, психолог и универзитетски професор, ја измисли фразата „Голема оставка“ за време на интервјуто за Блумберг минатиот мај за да го опише бранот на луѓе кои ја напуштаат работата поради тековната пандемија на коронавирус, што доведе многумина повторно да размислат каде, како и зошто работат. „Не се работи само...
По една деценија ниска стапка на наталитет, недостигот на работна сила е демографска темпирана бомба за германскиот пензиски систем што ќе треба да се финансира од сè помалку работници, додека бројот на пензионери кои живеат подолго се зголемува.
Шведскиот институт за проценка на пазарот на труд и образовна политика спроведе студија и идентификуваше неколку десетици професии кои наскоро ќе бидат заменети со вештачка интелигенција, пишува „Dagens Nyheter“. Изданието забележува дека технологиите за вештачка интелигенција постепено почнуваат да вршат сè повеќе функции, што во иднина ќе доведе до раслојување...
Додека компаниите се борат да преживеат и да ја надминат кризата предизвикана од пандемијата, работниците избираат  и сè помалку се подготвени да се согласат со условите што ги имале пред 2020 година. За време на карантинот, многумина сфатија дека можат да направат некои други, за нив подобро и повисоко...
Тие сакаат просперитет, автономија и поддршка - и ако работодавците сакаат да продолжат, можеби ќе сакаат да ја заменат масата за пинг-понг со флексибилно работно време.
„Алкалоид“ АД Скопје на годишно ниво алоцира значителни ресурси за разни бенефиции наменети за вработените, во форма на финансиски надоместоци, интерни и екстерни обуки, доедукација, дополнително здравствено осигурување и слично.
Македонската асоцијација за човечки ресурси (МΑЧР) ја најавува  својата 13. Меѓународна HR конференција и HR Expo 2021, насловена како: "HRise like a PHOENIX- Intertwining humanity and technology" (Човечките ресурси се издгнуваат како феникс: Преплетување на човештвото и технологијата). Конференцијата ќе се одржи на 21 и 22 октомври 2021 година во онлајн...
На виртуелните штандови и оваа година ве чекаат совршени домаќини - врвни работодавачи кои бараат вработени, со кои можете директно да комуницирате и да ги дознаете одговорите на сите ваши прашања.
Недостатокот на возачи на камиони е особено забележлив, бидејќи резултира со сериозни одложувања во голем број сектори.
Минатогодишното издание на саемот забележа вкупно 549.018 посети, 571 огласи поставени од 80 компании и 54.329 апликации.
Ако зборуваме за модерна историја, можеме да го поделиме светот на оној пред и после кoроната. Речиси сите аспекти на општеството се сменија, т.е. претрпеа одредени последици од ковид. Истото е и во бизнисот, некои сектори напредуваа, некои се намалија. Без разлика дали само планирате да се вработите или...
Компанијата се одлучи за нов модел на работа откако спроведе интерно истражување.
Освен тоа, Мicrosoft најави 30-дневен преоден рок, кој ќе им даде време на вработените да се навикнат на работа во канцеларија, како и да одржат флексибилен пристап кон работата. 
Скоро половина од вработените размислуваат за значајни промени во кариерата следната година,
Само во април 306 работници загинале на работното место, а комплетните податоци за мај уште не се познати, пренесуваат дел од италијанските медиуми.
Внатрешната политика на Amazon налага компанијата секоја година да отпушта одреден процент на вработени за да ги исполни целите на внатрешен промет на вработените.
Аргентинската компанија за софтвер 10Pines, прави радикална промена во односот кон вработените. 10Pines се обидува да биде транспарентна и демократска, дури и дозволувајќи им на вработените да си определуваат плати едни на други.
Јапонскиот јазик го зборуваат 130 милиони луѓе, но претежно само во Јапонија. Бидејќи ова е земја која е една од најиновативните во технолошка смисла, таа што ќе реши да научи јапонски јазик, тешко може да остане без добра работа.