понеделник, 8 август, 2022

Бизнис едукација

Кога барате работа, најважните аспекти што треба да се земат предвид вклучуваат плата, работна средина и задоволство од работата. Потрагата по најплатените работни места во светот е она што го бараат повеќето луѓе и сите имаме право на тоа. Но, вршењето високо платена работа не е лесна прошетка, туку...
Некогаш беше очигледно што е тоа што вработените го сакаат од работата. Пред пандмијата, поголемиот дел прифаќаа дека целта на секој висококвалификуван вработен во канцеларија – да напредува на корпоративната скала што е можно побрзо. Тоа посебно е изразено во САД, каде има голема конкуренција и нагласен натпреварувачки дух. Сепак,...
Терминот „фјучерси“(futures) сам себе се објаснува - овие договори се извршуваат во иднина. Што е фјучерс договор? Тоа е договор кој бара испорака на одредено средство по одредена цена во иднина. Купувачот на фјучерс е должен да го купи средството на однапред определен ден, додека продавачот е должен да го продаде. Двете обврски...
Извештајот за парични текови (Cash flow) е изведен финансиски извештај во којшто се прикажани приливите и одливите на готовина по основ на оперативни, инвестициски и финансиски активности во текот на пресметковниот период. Извештајот се однесува за одреден временски период во којшто се прикажани промените во паричните текови предизвикани од промените...
Книгата That Will Never Work - Марк Рендолф, првиот извршен директор и основач на „Нетфликс“ Нетфликс моментално има над 215 милиони корисници и 9.500 вработени, па неговиот успех изгледа многу очекуван, па дури и неизбежен. Но, оваа компанија од првиот ден на основањето имаше само двајца основачи, мал тим и...
Интелектуалниот капитал е човечки капитал. Во основа се развива со читање книги и информирање. Познато е и како „правило од пет часа“ кое го применуваат најуспешните луѓе. Бил Гејтс, Џек Ма и Илон Маск се меѓу визионерите кои го применуваат „правилото од 5 часа“. Деловниот магазин CEO пишува дека таткото на американската...
Ако на крајот од месецот се прашувате каде ви отишле сите пари, тогаш преиспитајте го вашето трошење. Направете дневник во кој ќе ги бележите вашите дневни трошоци и осигурете се дека немате некоја од следниве навики. Купувате импулсивно Многу луѓе кои сакаат да купуваат online многу често импулсивно купуваат работи за кои...
Крис Броган е познат во светот на бизнисот како стратег и советник, писател и говорник. Тој е Американец со 30 години работно искуство и девет објавени книги (десетта во подготовка), а клиентела му се компании со приходи од над 100 милиони. Крис Броган е познат и по својата тактика „три...
Работодавците понекогаш мислат дека високата плата „решава сè“, но се покажа дека тоа не е така. Директорот понекогаш се прашува зошто ги напуштаат и најдобрите работници, кога „имаат одлични услови, плата над просекот, постојан работен однос,  годишен одмор по план“. Ова се некои од причините Дали сте склони да ги “закопате“ добро...
Луѓето со повисок коефициент на интелигенција почесто прифаќаат двосмисленост и нејаснотија, открива истражување кое наведува и три други клучни карактеристики на поинтелигентните луѓе. Многу проблеми во животот немаат дефинитивен одговор - а интелигентните луѓе полесно се справуваат со тоа. Затоа поинтелигентните луѓе можат да носат подобри одлуки, бидејќи имаат способност...
Прашањето за личните финансии и парите е прашање на заработка и трошење, планирање и проценка. Но, ќе се согласите дека и вие, како и повеќето, се држите за паричникот кога сте депресивни, уморни, тажни, кога ви треба малку утеха и поддршка. Финансиските експерти ќе се држат до ставот дека ракувањето...
Не е битно дали станува збор за вашата работа или хоби. Секогаш е добро да се инвестира во себе, не постои поисплатлива инвестиција. Откријте ги вашите силни страни Најважно е да знаете во што сте добри и како можете да ги развиете вашите силни страни и вештини. Штом ги открите можностите,...
Сафра Кец (61) е најплатената жена извршен директор на денешницата.  По потекло е еврејка и како шестгодишно дете со родителите емигрирала во Америка од Романија. Според магазинот Fortune, нејзината годишна плата надминува 51,5 милиони долари. Така, работите и односите во деловниот свет значително се менуваат, особено во ИТ секторот. Жените полека...
Големите флуктуации на берзите може да ве натераат да се загрижите за вашите инвестиции. Меѓутоа, ако го земете примерот на Ворен Бафет, кој успева да собере милијарди долари лично богатство преку инвестиции, дневните флуктуации на цените на средствата не треба да ве загрижуваат. „Кога купувате акции, треба да бидете подготвени да...
За да бидете попродуктивни и позадоволни од вашите резултати на крајот од денот, обидете се да го следите правилото „4П“. Планирајте - секоја работа е добро да се планира однапред. Во кое време ќе функционира, со кое темпо, на кој начин... целта е веројатно да се заврши што побрзо, но...
Си ги поставувате прашањата дали сте доволно добри во вашата работа, дали компанијата ќе успее и што ќе се случи доколку не успеете? Почнувате да се чувствувате лошо обземени од овие прашања, мислејќи дека ништо не ви оди од рака. Но, кога ќе го совладате тешкото време, излегувате посилни...
Ако сакате да стекнете повеќе богатство во 2022 година, парите нема да дојдат сами по себе и треба да направите некои промени за да ги постигнете вашите цели. Еве пет промени во животниот стил кои им помогнале на милионери кои сами го стекнале богатството да стигнат до каде што се...
Често може да се слушне како директорите и шефовите се жалат дека ги губат најдобрите работници. Но, колку и да не сакаат да веруваат во тоа, многу често се случува вработените да не ги напуштаат своите работни места, туку шефовите. Еве на што се должи тоа. Им даваат премногу обврски Иако...
Вештините „вредни злато“, кои менаџерите треба да ги усвојат за поуспешна 2022 година.
Многу луѓе прашуваат: Во што да инвестирам, што можам да направам за да го подобрам мојот живот ако немам доволно или речиси сум без пари? А реалноста, колку и да звучи неверојатно, е дека има работи во кои можеме да инвестираме и навистина да направиме добар поврат, дури и...
Една од причините што богатите стануваат се побогати, сиромашните се посиромашни, а средната класа тоне во долгови, е тоа што парите како предмет се изучуваат дома, а не на училиште. Повеќето од нас учат за парите од родителите.
2021 година генерираше таков пазарен принос, за кој инвеститорите обично сонуваат. Климата на неизвесност предизвикана од пандемијата и забрзаниот тренд кон онлајн просторот доведоа до просперитет на биофармацевтските компании и акциите на компаниите како што се Zoom и Netflix, како и добавувачите. Дури и распродажбата на технолошките акции создаде можности...
Од некои од најуспешните луѓе во светот, често можеме да слушнеме како тврдат дека секојдневните навики диктираат колку ќе бидете успешни или неуспешни во животот. Како што често наведуваат, навиките се причина и последица на богатството, сиромаштијата, среќата, тагата, стресот, добрите врски, лошите врски, доброто или лошото здравје. Сепак, некои...
Новите технологии, но и нарушувањата поврзани со пандемијата, ги редефинираа вештините што ви се потребни за успешна деловна кариера. Според извештајот за иднината на работните места на Светскиот економски форум, за кој беа анкетирани директори во 26 земји, повеќе од 70 отсто од работодавачите планираат да им понудат на...