Како да направите паузата на работа да биде продуктивна

78

Според едно од студиите, паузата на работа може да ја зголеми вашата концентрација, што доведува до зголемување на продуктивноста. Покрај тоа, го ублажувате стресот, а со тоа го заштитувате вашето ментално здравје.

Ова особено се однесува на седечките работи, т.е. работни места каде што нема физичка активност, а кои носат поголем ризик за кардиоваскуларниот и метаболичкиот систем, како и ризик од прерана смрт, покажа студијата на Универзитетот во Тексас. Порталот Persona издвои седум совети како подобро да ја искористите паузата на работа.

Препознајте го вашиот работен ритам

Секој има уникатен работен ритам – моменти кога се најконцентрирани и моменти кога се помалку продуктивни. Затоа внимавајте на работниот ритам, т.е. следете ги вашите нивоа на енергија во текот на неделата. Затоа планирајте пауза за кога ќе имате природен пад на енергијата и ќе се прилагодите на вашиот природен ритам.

Користете го методот Помодоро

Методот Помодоро е техника за управување со времето што можете да ја користите за да ги структурирате вашите работни паузи. Ова имплицира дека по 25 минути работа имате пет минути пауза. По четири такви циклуси (25 минути работа и пет минути пауза), направете подолга пауза од 15 до 30 минути. На овој начин ќе ја одржите концентрацијата и нивото на енергија.

Вклучете физичка активност

За време на вашата пауза, обидете се да вклучите некоја форма на физичка активност, како што се истегнување, брзо одење или дури и јога поза. Физичката активност ја подобрува циркулацијата на крвта, што обезбедува повеќе кислород во мозокот. Ова го намалува ризикот од здравствени проблеми поврзани со продолжено седење. Освен тоа, одредено време сте одвоени од работата, што е ментално освежување.

Вежбање свесност

Паузите се одлична можност да вежбате внимателност, што може да биде едноставно како фокусирање на вашето дишење. Тоа ви помага да го намалите стресот, да ја подобрите вашата ментална состојба и да се вратите на работа посмирени и пофокусирани. Можете да пробате и кратка медитација за време на подолга работна пауза.

Исклучете се целосно

Уверете се дека паузата е навистина пауза. Тоа значи дека целосно се дистанцирате од вашата работна средина, избегнувате да проверувате пораки или е-пошта. Целосното исклучување е од суштинско значење за да му се даде одмор на вашиот ум што му е потребен за да се регенерира и освежи.

Грижете се за вашето тело

Искористете ги паузите за хидратација и јадење хранливи закуски. Хидратацијата и добрата исхрана се неопходни за одржување на енергијата, функцијата на мозокот и општото здравје. Имајте на ум дека целта е да му дадете енергија на телото, затоа одлучете се за вода, билен чај, јаткасти плодови наместо да посегнувате по зашеќерени грицки или засладени пијалоци.

Останете доследни

Доследноста е клучна кога станува збор за продуктивни работни паузи. Ваквите паузи нека бидат несомнен дел од вашиот работен ден, исто како што тоа е случај со вашите работни задачи. Со текот на времето, ќе сфатите дека овие паузи ја подобруваат вашата концентрација, продуктивност и ве прават позадоволни од вашата работа.

Бидете свесни дека успехот не е за континуирана работа. Се работи за разбирање кога да се одморите, да се освежите, а потоа да ја завршите работата со нова енергија. Затоа, следниот пат кога ќе бидете длабоко во работата, не бегајте од паузата. Прифатете го, оптимизирајте го и гледајте како ги засилува вашите достигнувања.