Седум навики на ментално силните луѓе кои ги користат за развој на кариерата

291

Ако мислите дека е време да ја подигнете кариерата на следното ниво, можете да ги искористите стратегиите на ментално силните луѓе. Американската психотерапевтка Ејми Морин смета дека не е неопходно да се чувствувате како ментално силна личност за да се однесувате како неа.

Таа издвои седум навики на ментално силните луѓе, кои ги користат за подобрување на кариерата.

Создадете своја сопствена дефиниција за успех

Морин истакна дека е лесно да се одвлече вниманието од сè што прават другите, а гледањето на другите како конкуренција може да ве попречи од курсот што сте го поставиле. Таа истакна дека ментално силните луѓе имаат своја дефиниција за успех која го одразува она што сакаат да го постигнат.

Фокусирајте се на она што можете да го контролирате

Не можете да контролирате дали ќе добиете унапредување или вработување. Но, рече таа, можете да контролирате за колку работни места аплицирате, со колку луѓе се поврзувате и колку курсеви посетувате. Според неа, ментално силните луѓе си поставуваат цели што можат да ги контролираат за да можат да го следат нивниот напредок и да останат мотивирани додека се стремат кон поголем успех.

Често кажувајте „не“

Морин нагласи дека секој пат кога ќе кажете „да“ на нешто, тоа може да ве одвлече од вашата главна цел. Имено, како што изјавила, кога ментално силните луѓе имаат намера да ја подобрат својата кариера, ќе кажат „не“ на огромното мнозинство работи.

„Стравот од попуштање може да биде тежок и може да биде непријатно да се справите со притисоците на оние кои инсистираат работите да бидат поинакви. Меѓутоа, секој пат кога ќе кажете „не“ на нешто што не е во согласност со вашите цели, велите „Да“ повеќе време да ја подобрат својата кариера“, објасни таа.

Користете ја вашата ментална енергија паметно

Таа потсети и дека секој од нас има ограничена ментална енергија, па предложи таа вредна енергија да не ја трошите на работи кои не се важни.

„Кога ќе се фатите себеси како се враќате во времето, се грижите за тоа што мислат или прават другите, сменете го каналот во вашиот мозок. Ментално силните луѓе размислуваат за работи што ќе им помогнат да бидат попродуктивни и да ги избегнат оние што се обидуваат да ги вовлечат во драма“, истакна Морин.

Најдете ментор и менторирајте ги другите

Таа, исто така, предложи да најдете ментор кој веќе работи на она што го барате, што може да ви помогне да останете мотивирани и да ви даде практични совети за подобрување на вашата кариера. Покрај тоа, тој верува дека е корисно да бидете ментор на некого.

Изострете ги вештините за регулирање на емоциите

Таа предупреди дека емоциите можат да го попречат вашиот напредок во кариерата ако не сте внимателни. Како што изјави таа, анксиозноста може да предизвика да мислите дека ризикот е поопасен отколку што навистина е, возбудата може да предизвика да ги прецените вашите шанси за успех, а изливот на гнев може да ја уништи шансата. Таа нагласи дека ментално силните луѓе ги разбираат нивните емоции и како тоа влијае на нивното расудување, што резултира со донесување подобри одлуки.

На секој ден гледајте како на можност да бидете посилни

Психотерапевтот Морин истакна дека единственото нешто што можете да го контролирате е дали ја искористите можноста ментално да се зацврстите. Таа, исто така, истакна дека ќе има многу можности да станете посилни и подобри, без разлика дали сте направиле грешка или сте отфрлени или се мачите да донесете одлука. Според неа, ментално силните луѓе остануваат фокусирани да станат најдобра верзија од себе и тешкотиите ги доживуваат како можности, а не како непремостливи одлуки, пренесува Business Insider.