Како да го започнете вашето пребарување за подобра работа?

40

Нова година, нова работа? Според декемвриската анкета на CNBCSurveyMonkey за работната сила на 7.776 американски работници, 36 отсто од испитаниците сериозно размислувале да ја напуштат својата работа во последните три месеци.

Испитаниците во истражувањето велат дека најважни фактори за нивната среќа на работа се значајната работа (33 проценти), добрата плата (23 проценти) и контролата врз тоа како ја вршат својата работа (16 проценти).

Експертите велат дека првиот квартал од годината е добар период за барање нова позиција која би можела да исполни некои од тие желби. Бизнисите обично ја започнуваат годината со освежени буџети што им овозможуваат да ги прошират тимовите, да започнат нови иницијативи и да вработуваат вработени.

Но, со оглед на тоа што толку многу луѓе ги оценуваат своите новогодишни одлуки и размислуваат за нова работа или промена во кариерата, ќе треба да се истакнете од толпата. Ако го засилувате барањето работа овој месец, еве неколку места за почеток:

Освежете го вашето CV и не плашете се да користите вештачка интелигенција
Ако сте на истата позиција неколку години, постои можност вашето CV да не е ажурирано откако сте ја преземале вашата моментална улога. Регрутерите и менаџерите за вработување можеби ќе поминат само неколку секунди за да ја прегледаат вашата биографија, но тоа го прави уште поважно да имате резиме што е лесно за читање и покажува дека ги исполнувате нивните квалификации на прв поглед.

Можете да користите алатки за вештачка интелигенција за да ви помогнат. Многу експерти препорачуваат користење на ChatGPT како асистент за CV. Може да ви помогне со вашиот формат, точки, па дури и да вклучи зборови и фрази од одредена листа на работни места во делот за вашето искуство. Само бидете внимателни – познато е дека алатките за вештачка интелигенција „халуцинираат“ информации, изјави експертот за кариера на TopResume Аманда Аугустин за CNBC Make It во септември, па бидете внимателни лектори.

Ажурирајте го вашиот LinkedIn, истакнувајќи ги вештините
Огромното мнозинство на работодавци го користат LinkedIn како дополнителна алатка за проверка на кандидатите за работа. Имајќи ажуриран профил може да ги зголемите вашите шанси да најдете нова работа што одговара на вас и вашите интереси. Проверете дали вашиот дел за вештини е полн – со најмалку пет вештини – и не заборавајте да ги вклучите надградбите што сте ги добиле.

Не трошете време на мотивационо писмо освен ако тоа не е неопходно
Според поранешниот регрутер на Дизни и извршен директор за човечки ресурси, Сајмон Тејлор, мотивационите писма се „целосно опционални за позиции кои обично бараат факултетски дипломи и стануваат помалку релевантни за оние кои напредувале во нивните кариери“. Повеќето работодавци едноставно не сакаат да прочитаат уште 600 зборови за тоа зошто ја сакате работата.

Така, ако апликацијата бара мотивационо писмо и вие одлучите да испратите, направете вредно за вашето и нивното време.

„Пропратните писма се вредни само ако се персонализирани“, рече Тејлор.

Покажете го вашето знаење од индустријата, воспоставете точки за разговор и изберете гардероба
Одвојте малку време за истражување.

Не само што ќе сакате да имате добро чувство за позицијата за која аплицирате и за компанијата, туку и за поширокиот контекст за трендовите во индустријата или интересните вести.

Погрижете се да ги вклучите вашите одговори на вообичаени прашања, како што е „Кажи ми за себе“, и размислете за неколку да додадете на вашата листа на прашања што треба да ги поставите на кој било потенцијален работодавец.

Исто така е добро време да го проверите вашиот плакар. Со порастот на работа на далечина и хибридни распореди, деловната облека доцна стана посекојдневен пресврт. За интервјуа, сепак треба да се облекувате соодветно, затоа проверете ја веб-страницата или Инстаграм каде и да аплицирате за да видите што носат вработените за да можете да се вклопите во атмосферата.