Пет основни совети за успешно преговарање за плата

85

Откако успешно ги поминавте интервјуата за следното работно место, но не сте целосно задоволни од понудената плата, се поставува прашањето – дали треба да започнете преговори? Без сомнение, тоа е неопходно. Студијата спроведена во САД покажа дека 85 отсто од оние кои инсистирале на преговори за плата или барале дополнителни бенефиции, на крајот добиле барем дел од нивните барања. И покрај тоа, 58 отсто од анкетираните ја прифатиле првичната понуда без разгледување. Кога станува збор за преговорите за плата, повеќето луѓе се согласуваат: „Ако не бараш, не добиваш“.

Еве пет важни аспекти што треба да ги имате на ум за успешно да се договорите за платата кога се преселувате на нова работа.

Проверете дали е наведена платата
Поволно е доколку компанијата ја наведе понудената плата директно во описот на работното место. Ова обезбедува транспарентност за време на регрутирањето. Дополнително, им заштедува време на кандидатите и компаниите бидејќи веднаш знаат дали понудената плата е во согласност со нивните очекувања.

Сепак, дури и ако понудената плата е во опсегот што беше првично објавен, секогаш е корисно да се испрати контрапонуда. Преговарањето за понуда ви овозможува да се осигурате дека вашиот пакет ги одразува пазарните стандарди за вашата позиција и индустрија. Препорачливо е да го направите вашето истражување пред да преговарате за да го искористите најдоброто од вашата позиција.

Проверете го нивниот буџет
Некои работодавци може да ги намалат своите понуди, па затоа е важно да избегнете да звучите очајни за работа. Важно е да им дадете до знаење дека ја цените вашата вредност. Исто така, некои работодавци може да ја користат вашата претходна плата како референца за нивната понуда, со цел да ги задржат платите ниски за новите вработени и да спречат зголемувања за сегашните вработени.

Избегнувајте да паднете во стапицата да понудите точна бројка, бидејќи тоа може да доведе до тоа вашето минато да ја диктира вашата иднина. Наместо тоа, фокусирајте се на вашата пазарна вредност, врз основа на индустриските стандарди и вашите вештини.

Наместо тоа, подобро е да ги прашате каква фигура имале на ум. Кога ќе понудите контра-понуда откако ќе ја знаете нивната проценка, одговорете со опсег. На овој начин, покажувате отвореност за разговор додека давате релевантни информации до работодавецот или менаџерот за вработување.

Имањето повеќе понуди ја зголемува вашата преговарачка моќ
Ништо не ја подобрува вашата привлечност за регрутерите како да покажувате дека другите компании ве сакаат. Имањето повеќе понуди за работа им укажува на потенцијалните работодавци дека сте квалитетен кандидат, нагласувајќи ја вашата вредност и побарувачка. Исто така, ја зголемува веројатноста дека компанијата ќе понуди конкурентна плата за да ве привлече во нивниот тим. Затоа, важно е да им дадете до знаење дека имате повеќе понуди кога преговарате и да го искористите ова како предност за да постигнете подобар надомест во посакуваната компанија.

Дополнително, имањето повеќе понуди подразбира и постоење на рокови, кои ќе ја поттикнат компанијата во која сакате да направи конкурентна понуда во дадените временски рамки.

Не ги ограничувајте преговорите само на основната плата
Не смееме да игнорираме дека надоместокот покрива повеќе од само плата. Повеќето компании нудат различни пакети на бенефиции кои придонесуваат за севкупниот надоместок, што ги прави поатрактивен работодавач. Форбс наведува некои од овие договорени придобивки, вклучувајќи бонуси на вработените, опции за акции, надоместоци за одмор и превоз, меѓу другото.

Исто така, имате можност да разговарате за работа од далечина ако тоа е важно за вас. Работниот распоред може да биде флексибилен, било да е тоа флексибилно работно време, намалени работни недели или алтернативни распореди. Секогаш можете да ја прилагодите работната средина според вашите лични преференци и потреби.

Бидете пријателски расположени
Кога преговарате за различни аспекти на понудата за работа, од клучно значење е да му пристапите на разговорот на професионален и почитуван начин. Изразете дух на соработка и работете отворено со потенцијалниот работодавач за да постигнете заедничка цел.

Обидете се да ги разберете приоритетите и ограничувањата на менаџерот за вработување во однос на платата и компензацијата и бидете отворени за компромис што ги задоволува и вашите и нивните потреби.

Без оглед на исходот од преговорите, заблагодарете му се на менаџерот за вработување или на потенцијалниот работодавач за можноста да разговарате за платата и надоместокот. Покажете го вашето задоволство да се приклучите на нивниот тим.