Кога земањето кредит е лоша идеја?

117

Иако позајмувањето пари може да изгледа како добра идеја ако сте врзани за готовина, има моменти кога позајмувањето може да биде лоша идеја.

Иако е точно дека личниот заем може да се користи речиси од која било причина, трошоците за камата може да се зголемат и вашиот кредит може да влијае ако пропуштите плаќања.

Имајќи го тоа на ум, еве пет ситуации каде што земањето заем можеби не е добра одлука.

Веќе имате голема сума на долг
Жонглирањето со повеќе долгови може да ги оптовари вашите финансии и да му наштети на вашиот кредит, особено ако веќе имате голема сума на долгови.

Колку повеќе пари вложувате за да го исплатите новиот заем, толку помалку пари ви остануваат за покривање на другите месечни трошоци. Ако доцните со плаќањата, вашиот кредит може да биде засегнат. Вие исто така може да бидете заглавени од плата до плата со малку пари што ви остануваат за да заштедите, да купите дом или да го обезбедите вашето пензионирање.

Дополнително, кога аплицирате за заем, заемодавачите го разгледуваат вашиот кредитен рејтинг и извештај кога одлучуваат дали да ја одобрат вашата апликација.

Не можете да си ги дозволите плаќањата
Заостанувањето со месечните обврски може само по себе да биде стресно. Исто така, може негативно да влијае на вашиот кредитен рејтинг. Ако веќе се борите да ги исполните постоечките месечни исплати, тогаш не е време да преземете дополнителни долгови. Иако е примамливо да користите личен заем за да го платите долгот со висока камата, како што се кредитните картички, сепак постои ризик вашите месечни плаќања да останат недостапни.

Личните заеми имаат и фиксна месечна исплата што може да биде повисока од минималната потребна исплата на вашите кредитни картички, што може да го зголеми вашиот финансиски стрес.

Ако не можете да си ги дозволите постојните плаќања, контактирајте со заемодавачот за да ја објасните вашата ситуација и да разговарате за опциите за плаќање. Можеби ќе бидат подготвени да работат со вас за да ви понудат флексибилен план за отплата, пониска каматна стапка или продолжување на заемот.

Постои поевтина алтернатива
Кога ги оценувате трошоците за заемот, разгледајте ги алтернативите што може да бидат поевтини.

Го користите од погрешни причини
Земањето заем и неговото користење за финансирање на колеџ или започнување бизнис може да има добри долгорочни придобивки. Но, добивањето заем можеби нема да има финансиска смисла во секој случај. Ако, на пример, земате личен заем за покривање на основните месечни трошоци за живеење, можеби ќе сакате да разгледате други опции, како што е преоценување на вашиот буџет, барање начини за намалување на трошоците, зголемување на приходите или барање финансиска помош.

Заклучок
Кога одлучувате дали земањето заем е добра или лоша идеја, најдобро е да ги разберете добрите, лошите страни и ризиците. Исто така, вреди да се споредат личните заеми со вашиот финансиски советник за да видите кој заем најдобро одговара на вашиот моментален кредитен профил.