четврток, 2 февруари, 2023
Почетна Финансии

Финансии

Западните сојузници договорија нови финансиски санкции против Русија поради инвазијата на Украина, се согласија да ги исклучат руските банки од системот SWIFT, објави агенцијата „Франс прес“. Свифт е глобален платен систем кој овозможува непречен и брз трансфер на пари преку границите и поврзува 11 000 банки и институции во повеќе...
Трајно се намалуваат или укинуваат царинските стапки на 258 суровини и репроматеријали што ќе значи намалени увозни давачки за домашните компании. Ова се овозможува со измените и дополнувањата на Законот за царинска тарифа  кои беа усвоени од Собранието, а на кој Министерството за финансии работеше минатата година во консултации...
Агенцијата за кредитен рејтинг „Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава, ББ- со стабилен изглед. Стабилниот изглед, ги рефлектира очекувањата дека силните изгледи за економски раст на нашата држава ќе ги поддржат напорите на Владата за буџетска консолидација и ќе овозможат стабилизирање на државниот долг на среден...
Финансиите се крвотокот на економијата - често знаат да кажат економистите објаснувајќи го значењето на финансискиот сектор за економскиот раст. Како што крвта ги храни органите за да можат да функционираат, така финансиите го овозможуваат спроведувањето на економската активност. Оттаму, достапноста до финансиите е поврзана со виталноста на економијата,...
Европската централна банка (ЕЦБ) ги предупреди кредиторите да се подготват за воведување меѓународни санкции против Русија доколку Москва изврши воен напад врз Украина. Предупредувањето на ЕЦБ, која ги надгледува 115-те најголеми банки во еврозоната, дојде откако САД се заканија дека Русија ќе се соочи со „големи последици“ доколку испрати војници...
На азиските берзи денеска цените на акциите драстично паднаа, по поагресивните од очекуваните пораки од Федералните резерви на САД за затегнување на монетарната политика за да се ограничи високата инфлација. Азиско-пацифичкиот берзански индекс MSCI, без јапонскиот, беше намален за 2 отсто утрво и се лизна на најниското ниво во речиси...
Според повеќето закони во Европа и Соединетите Американски Држави, доколку на вашата сметка по грешка се уплатени средства, немате право да ги повлечете или да располагате со нив. Иако најновите компјутери и софтверски решенија се користат во банкарскиот и финансискиот сектор, како и во глобалната берзанска трговија, често се случуваат...
Државата во текот на 2021 година извршила поврат на ДДВ кон стопанството за 22,8 % повеќе во однос на 2020 година и 20,8 % доколку споредиме со 2019 година. Односно кон фирмите во РС Македонија по основ на поврат на ДДВ во текот на 2021 година се слеани вкупно...
Во Буџетот во 2021 година е остварена реализација на вкупните приходи за 15,3 % повеќе во споредба со 2020 година, додека кај капиталните расходи е забележан раст на реализацијата од 45,2 % во однос со 2020 година. Натфрлање на планираното е забележано кај приходите од даноци и придонеси за...
Трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во ноември. Се сведе на ниво од 4,42 отсто, а просечната каматна стапка на вкупните депозити изнесува 0,76 проценти, соопшти Народната банка. Нето-надворешниот долг на крајот на третото тримесечје се намали за 64 милиони евра и изнесува 3,34...
Со усвојување на новиот Предлог закон за вршење сметководствени работи, правото на вршење на сметководствени услуги во РС Македонија ќе се стекнува само со исполнување на критериумите дефинирани со Законот.
„Економското опоравување се очекува да продолжи во 2022 година, кое ќе биде движено од силната домашна побарувачка. Силната поддршка преку политиките го ублажи влијанието од пандемијата врз економијата. Буџетот за 2022 година продолжува да ја поддржува економската активност и соодветно го намалува трошењето поврзано со пандемијата. Инфлацијата ќе почне...
„Предложениот развоен буџет за 2022 година ќе обезбеди непречено финансирање на функциите на државата, но и силна финансиска поддршка за економското заздравување и забрзан, инклузивен и одржлив економски развој.
Со воведувањето на новиот производ, НЛБ Банка го надополнува концептот на „one stop shop“, односно финанансиски супермаркет кој нуди сеопфатно финансиско советување и богата понуда на финансиски производи и услуги на своите клиенти.
Голдман Сакс не прави промени во нивните прогнози поврзани со омикрон додека веројатноста за овие сценарија не станат малку појасни, напишаа економистите на Голдман Сакс.
Трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во октомври. Таа се сведе на ниво од 4,45 отсто, додека просечната каматна стапка на вкупните депозити изнесува 0,77 проценти, соопштуваат од Народната банка. – Трендот на месечно и годишно намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити...
Сомнителна валута е и турската лира. Само од почетокот на 2021 година изгуби 40 отсто од својата вредност.
„Денеска поминавме важна фаза во создавањето поконкурентен, отворен и поправеден дигитален пазар“, изјави словенечкиот министер за економски развој и технологија Здравко Почивалшек.
За здравствените програми, истражувањата, борбата против климатските промени, малите и средни претпријатија и младите, европратениците успеаја да обезбедат 479,1 милиони евра повеќе како поддршка од предлогот на ЕК.
За да функционираат дигиталните пари на централната банка, тие мора да бидат во широка употреба, така што луѓето постојано се свесни дека оваа опција е исто така на маса.
Податоците за нивото на јавниот долг Министерството за финансии транспарентно ги објавува на својата веб страна на квартално ниво. Воедно во рамки на фискалниот бројач Министерството за финансии објавува месечни податоци за висината на државниот долг.
ЕЦБ во септември објави дека ќе го намали купувањето на должнички хартии од вредност поради зголемената инфлација во еврозоната, која во септември достигна 3,4 отсто, што е највисоко ниво во последните 13 години и значително повисока од проектираната стапка на ЕЦБ од 2,0 отсто.
Секретарката за финансии Џенет Јелен во вторникот им рече на конгресните лидери дека владата најверојатно ќе остане без пари за да ги плати сметките до 18-ти октомври, доколку Конгресот не го суспендира ограничувањето на долгот или не го зголеми суштински над сегашниот вкупен износ од 28,4 трилиони долари.
Најголемата германска приватна банка, Дојче банк, вели дека ќе има дополнителни трошоци за преструктуирање од околу 700 милиони евра, кои ќе бидат потребни за проширување на контролата и инвестирање во раст. Меѓутоа, силните приходи и робусниот систем за заеми ќе и дадат на банката повеќе простор за маневрирање. Компанијата ќе...