8 финансиски сектори кои ќе бидат погодени доколку БРИКС воведе нова валута

85

Американската економија останува на лизгава патека бидејќи кризата на плафонот на долгот може да доведе до пад на пазарот. Дискреционото трошење може да доведе до пад на пазарите и другите земји кои го држат американскиот долар како резервна валута, бидејќи резервите би можеле да се соочат со рецесија. Покрај тоа, разговорите за алијансата БРИКС за лансирање на нова валута може да предизвикаат проблеми за изгледите на американскиот долар. Неколку финансиски сектори во САД остваруваат профит додека светот тргува во долари за стоки и услуги.

БРИКС е англиска кратенка и економски термин кој се однесува на растечкиот развој на економскиот потенцијал на Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафриканската Република.

Watcher Guru сугерира дека американскиот долар може да се најде во неволја доколку новата валута БРИКС добие доверба и биде зајакната од глобалните пазари. Исто така, САД нема да имаат средства да го финансираат својот дефицит, што ја прави нивната економија послаба на меѓународната сцена. Неколку финансиски сектори во САД би можеле да бидат погодени, што ќе доведе до домино ефект од економската криза,  пренесува Инвеститор.

Во моментов, околу осум финансиски сектори во САД би можеле да бидат погодени ако БРИКС ја лансира својата нова валута на пазарите. Американските сектори кои би можеле да бидат погодени од формирањето на новата валута БРИКС се:

Банкарство и финансии
Нафта и гас
Стоки
Производство и потрошувачка
Технологија
Туризам и патување
Девизен пазар
Меѓународната трговија