Најбогатите луѓе од светот на финансиите

38

Вкупното богатство на 10-те најбогати луѓе во светот на финансиите  достигна 446,9 милијарди долари во 2024 година.

Милијардерите се рангирани врз основа на податоците на Форбс од 1 февруари 2024 година.

„Пророкот од Омаха“

На чело на листата е 93-годишниот Ворен Бафет. Претседателот и извршен директор на Беркшир Хатавеј има нето богатство од 128,7 милијарди долари.

Портфолиото на Бафет на Беркшир Хатавеј е 62% инвестирано во само три акции: Apple (42,9%), Bank of America (10,2%) и American Express (9,1%).

Со седиште во Омаха, Небраска, каде што го поминал најголемиот дел од својот живот и каде што е седиштето на Беркшир Хатавеј, Бафет е исто така шестата најбогата личност во светот.

На второ место е Мајкл Блумберг со 96,3 милијарди долари. Покрај основањето на компанијата за финансиски податоци и медиуми Блумберг ЛП во 1981 година, Блумберг беше градоначалник на Њујорк 12 години, од 2002 до 2013 година.

На третото место е Кен Грифин, кој поседува речиси една третина од нето вредноста на Блумберг. Тој ја основа и управува Цитадел, компанија за хеџ фондови со седиште во Мајами со средства под управување во вредност од 60 милијарди долари. Стивен Шварцман, претседател и извршен директор на Blackstone Group е на четвртото место со 36,8 милијарди долари.

Единствениот неамериканец е Роберт Буди Хартоно, еден од најбогатите луѓе во Индонезија. Неговото богатство доаѓа од Џарум, еден од најголемите светски производители на цигари и Банката Централ Азија, една од најголемите банки во земјата.

Осамената жена на листата е Абигејл Џонсон. Таа е претседател и извршен директор на Fidelity Investments. Џонсон ја презеде функцијата извршен директор од нејзиниот татко во 2014 година.

Извор: Visualcapitalist.com