Каде богатите ќе ги инвестираат своите пари во иднина? Недвижностите веќе не се толку популарни

165

Швајцарската инвестициска банка UBS објави големо истражување кое се однесува на проценките за инвестиции на побогатите поединци и семејства ширум светот.

Како што беше нагласено, извештајот за 2023 година опфатил испитување на 230 т.н семејни канцеларии или консултантски фирми кои се задолжени да работат со богати поединци со просечна вкупна нето вредност од 2,2 милијарди долари.

Како што е наведено, во 2023 година семејните канцеларии планираат најголема промена во стратешката распределба на средствата за следните неколку години.

„Најголем пресврт се планира да се направи на развиениот пазар со фиксен приход, каде по три години намалување на инвестициите во обврзници, се планира зголемување на инвестициите во овој сектор. Повеќе од една третина од семејните канцеларии се префрлаат на висококвалитетни, краткорочни обврзници за потенцијална заштита на богатството, приход и раст на капиталот“, според UBS.

Исто така, во извештајот продолжува да се констатира дека постои силен тренд за вклучување на алтернативни инвестиции кои би помогнале во диверзификација на финансиските средства. Алокациите на хеџ фондовите се зголемија од четири на седум проценти, а директните распределби на приватниот капитал се намалија од 13 на девет проценти“, се вели во анализата.

Интересно, семејните канцеларии најавуваат и намалување на издвојувањата за недвижности во наредните години.

„Овогодинешниот извештај доаѓа во дефинитивен момент. Тоа е крајот на ерата на ниски или негативни каматни стапки и висока ликвидност што следеше по глобалната финансиска криза. Додека сегашните пазарни и геополитички трендови доведоа до промена на ликвидни, краткорочни фиксен приход, 66 проценти од семејните канцеларии и понатаму верува дека неликвидноста ги зголемува приносите на долг рок и нагласуваат дека сакаат дополнително да ги зголемат алокациите за алтернативи како хеџ фондови и приватни капитални фондови“, објаснува UBS.

Исто така, се нагласува дека 41 процент од испитаниците планираат да ги зголемат директните инвестиции на приватен капитал во следните пет години.

„Семејните канцеларии претпазливо планираат да ги намалат распределбите на недвижен имот во 2023 година, но во текот на пет години 33 отсто од нив предвидуваат промена кон повисоки распределби. Ова одговара на сликата за каматните стапки кои остануваат високи во 2023 година со одредена „мекост“ во цените на недвижностите “, анализира швајцарската банка.

Кога станува збор за најголемите грижи, компаниите одговорни за грижата за богатството на богатите истакнуваат дека нивна најголема грижа е геополитичката ситуација.

“Геополитиката ја надмина инфлацијата како најголема грижа меѓу семејните канцеларии на глобално ниво. Геополитиката е проследена со рецесија и инфлација. Исто така, најавени се зголемени распределби за регионите кои беа помалку фаворизирани во минатото. Иако тие сè уште имаат речиси половина од нивните средства во Северна Америка , повеќе Една четвртина од испитаниците планираат да ги зголемат своите распределби во Западна Европа во следните пет години, а речиси една третина планираат да ги зголемат и прошират своите распределби во поширокиот азиско-пацифички регион.